fbpx ...
lei
  • lei
  • лв.

Armurariul: Arma secretă a ficatului

milk thistle supplement vimergy pura fons

Navighează prin bunătăți

Armurariul, cunoscut și sub numele de Silybum marianum, este o plantă cu o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională, cunoscută în special pentru proprietățile sale de protecție a ficatului. De asemenea, are multe alte beneficii surprinzătoare pentru sănătate care merită explorate – studiile au descoperit că armurariul poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății pielii. Cu istoria sa bogată și numeroasele beneficii pentru sănătate, armurariul merită cu siguranță adăugat în dietă sau la regimul de suplimente.

 

Armurariul în timpuri străvechi

Armurariul are o istorie lungă de utilizare în medicina tradițională. Este originar din zona mediteraneană, dar acum poate fi găsit în multe părți ale lumii.

Grecii și romanii antici foloseau armurariul pentru a trata problemele ficatului și vezicii biliare. În Evul Mediu, armurariul era folosit pentru a trata afecțiunile hepatice și mușcăturile de șarpe. În medicina ayurvedică, armurariul a fost folosit pentru a trata tulburările hepatice și ca tonic general. Folosirea plantei în scopuri medicinale datează de mai bine de 2.000 de ani și este încă folosită pe scară largă în prezent.

Hipocrate, medicul grec și părintele medicinei moderne, a menționat armurariul în lucrarea sa „Despre regim în bolile acute”. În această lucrare, el a recomandat utilizarea acestui ciulin pentru a trata bolile ficatului și splinei. Hipocrate credea că armurariul are un efect de curățare asupra ficatului, ceea ce îl făcea util în tratarea unei varietăți de afecțiuni de sănătate. Recomandarea sa de consum al armurariului pentru sanatatea ficatului este și astăzi relevantă, deoarece studiile au confirmat proprietățile de protecție hepatica ale plantei.

 

Sucul de armurariu este bun pentru a elimina bila”.

– Pliniu cel Bătrân, naturalist și autor roman (23-79 d.Hr.)

 

Armurariul, pe care îl numim Pternix, are frunze de o culoare foarte albă, pestrițe cu vine de o nuanță violetă. Rădăcina este înțepătoare, iar sămânța însăși este jos. Această sămânță este bună pentru a promova fluxul de urină și pentru contracararea otrăvii ciupercilor”.

– Dioscoride, medic și autor grec (40-90 d.Hr.)

armurariul are un efect de curățare asupra ficatului, ceea ce îl făcea util în tratarea unei varietăți de afecțiuni de sănătate.
milk thistle supplement vimergy pura fons
Silimarina din ciulinul de lapte este o soluție naturală pentru gestionarea nivelului ridicat de colesterol, în special la vârstnici

Proprietățile de protecție hepatică ale armurariului

Armurariul este cel mai cunoscut pentru proprietățile sale de protecție a ficatului. Planta conține un compus numit silimarină, care este un antioxidant puternic care poate ajuta la protejarea ficatului de daunele cauzate de toxine și radicali liberi. S-a demonstrat că silimarina îmbunătățește funcția hepatică la persoanele cu boli hepatice, inclusiv ciroză și hepatită.

Cel mai obișnuit mod de a consuma armurariul este prin suplimentarea orală sub formă de capsule sau tablete, cum ar fi extractul pur, concentrat de armurariu de la Vimergy.

 

Beneficiile armurariului pentru scăderea colesterolului

S-a demonstrat că armurariul ajută la scăderea nivelului de colesterol. Studiile au descoperit că silimarina poate reduce nivelul de colesterol LDL, cunoscut și sub numele de colesterol „rău”, în timp ce crește nivelul de colesterol HDL, cunoscut și sub denumirea de colesterol „bun”. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.

 

Proprietățile antiinflamatorii ale armurariului

Armurariul are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației în întregul corp. Inflamația este un factor cheie în multe boli cronice, inclusiv artrita, diabetul și bolile de inimă. Studiile au descoperit că silimarina poate ajuta la reducerea inflamației din organism, ceea ce poate ajuta la prevenirea sau gestionarea acestor afecțiuni.

milk thistle supplement vimergy pura fons
Extractul de armurariu poate fi adăugat la băuturi precum ceai, smoothie-uri și sucuri proaspete

Armurariu – pentru îmbunătățirea sănătății pielii

De asemenea, s-a demonstrat că armurariul îmbunătățește sănătatea pielii. Proprietățile antioxidante ale plantei pot ajuta la protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi, care pot duce la îmbătrânire prematură și cancer de piele. Studiile au descoperit, de asemenea, că silimarina poate ajuta la îmbunătățirea texturii pielii și la reducerea liniilor fine și a ridurilor.

 

5 Informații despre armurariu care te vor surprinde

Armurariul se mai numește și ”Ciulin de Lapte”, denumirea provening de la seva lăptoasă care se produce atunci când tulpina sau frunzele plantei sunt rupte.

Armurariul are mulți țepi, deci greu de cules, dar este de fapt un membru al familiei margaretelor.

Planta a fost folosită ca sursă de hrană de mii de ani, frunzele și tulpinile tinere fiind consumate ca legumă.

Semințele de armurariu sunt folosite pentru ceai sau chiar ca înlocuitor de cafea.

Planta este adesea cultivată ca floare ornamentală în grădini și este cunoscută pentru florile sale purpurii frumoase.

Dacă decizi să introduci armurariul sau orice alte suplimente în dieta ta, consultă întotdeauna un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe.

Dacă îți place, împărtășește cu alții!