...

Ashwagandha – rădăcina profundă a bunăstării tale

benefits ashwagandha vimergy pura fons

Navighează prin bunătăți

Multi-tasking-ul, provocările și stresul zilnic pot părea uneori copleșitoare pentru mulți dintre noi. În astfel de momente, un sprijin pentru o mai bună funcționare a creierului, un răspuns mai bun la stres și un somn mai bun care să te facă să te simți bine odihnit este mai mult decât binevenit. Dacă și ție îți sună familiar, s-ar putea să avem soluția perfectă pentru tine – o plantă exotică cu proprietăți uimitoare – Ashwagandha!

Ce este Ashwagandha?

Ashwagandha, cunoscută și sub numele de Withania somnifera sau “cireșul de iarnă”, a fost cultivată inițial în regiunile uscate din India, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, dar acum este cultivată în multe alte părți ale lumii datorită beneficiilor sale renumite.

Este o plantă destul de mică, cu flori galben-verzui și fructe roșii, asemănătoare unor fructe de pădure.

Partea cea mai folosită din Ashwagandha este rădăcina. Rădăcina mare și lemnoasă este de obicei recoltată, uscată și apoi prelucrată în diverse forme, cum ar fi pulberi, capsule, extracte și lichide, care sunt folosite ca suplimente alimentare. Unele suplimente pot conține și alte părți ale plantei, cum ar fi frunzele sau fructele, dar rădăcina este partea cea mai frecvent utilizată și studiată a plantei Ashwagandha pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate.

Ashwagandha este utilă pentru diferite tipuri de boli, cum ar fi Parkinson, demență, pierderea memoriei, boli induse de stres, malignom și altele.

De la planta medicinală străveche la suplimente moderne

Probabil nu ai auzit de ea până relativ recent, dar Ashwagandha este folosită de mii de ani în medicina tradițională ayurvedică, care își are originea în India. Ea a fost menționată în diverse texte ayurvedice, inclusiv în Charaka Samhita și Susruta Samhita, care se numără printre cele mai vechi și mai cuprinzătoare tratate de medicină ayurvedică.

În aceste texte, Ashwagandha este clasificată drept o plantă care stimulează întinerirea, despre care se crede că favorizează sănătatea fizică și mentală, precum și longevitatea. În ultimii ani, studiile au arătat că planta conține mai mulți compuși bioactivi, inclusiv alcaloizi, lactone steroidiene (withanolide) și flavonoide, despre care se crede că îi conferă beneficiile pentru sănătate.

Centrul Național pentru Informații Biotehnologice o menționează ca fiind “un adevărat tonic regenerator puternic (Rasayana in Ayurveda), datorită multiplelor sale acțiuni farmacologice, cum ar fi antistres, neuroprotectoare, antitumorale, antiartritice, analgezice și antiinflamatorii etc. Este util pentru diferite tipuri de boli precum Parkinson, demență, pierderea memoriei, boli induse de stres, malignom și altele.”

benefits ashwagandha vimergy pura fons
Condimentele ayurvedice, precum turmericul, coriandrul și cuișoarele, oferă o modalitate savuroasă și naturală de a stimula sănătatea și bunăstarea

Beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Ashwagandha este folosită în mod tradițional din vremuri străvechi pentru a ajuta la ameliorarea stresului, a anxietății, a oboselii și pentru un somn mai bun. De asemenea, este folosită pentru a susține o funcție imunitară sănătoasă, precum și pentru potențialul său de a îmbunătăți funcția cerebrală, performanța fizică și vitalitatea generală. Beneficiile sale includ:

• Reducerea stresului și a anxietății: În unele studii s-a demonstrat că Ashwagandha ajută la reducerea nivelului de stres și anxietate, posibil prin reglarea abilității organismului de a face față stresului.

• Îmbunătățirea funcției cerebrale: Ashwagandha poate îmbunătăți memoria, atenția și funcția cognitivă la unele persoane, și poate ajuta la protejarea creierului de reacții oxidative.

• Susținerea unui somn sănătos: S-a demonstrat că Ashwagandha îmbunătățește calitatea și durata somnului la unele persoane, posibil prin reducerea stresului și promovarea relaxării.

• Stimularea funcției imunitare: Ashwagandha poate contribui la îmbunătățirea funcției imunitare și la protejarea împotriva infecțiilor, posibil prin creșterea producției de celule imunitare.

• Sănătate la vârste înaintate: Ashwagandha a fost clasificată ca o plantă rasayana în medicina ayurvedică, ceea ce înseamnă că se crede că promovează longevitatea și îmbătrânirea sănătoasă prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ.

benefits ashwagandha vimergy pura fons
Metodele naturale, cum ar fi timpul petrecut în natură și utilizarea plantelor medicinale precum ashwagandha, mușețelul și lavanda, poate ajuta la reducerea stresului și la relaxare

4 moduri de a introduce Ashwagandha în dieta ta

În prezent, Ashwagandha este disponibilă pe scară largă sub diverse forme, cum ar fi pulberi, capsule și extracte, și este adesea folosită ca supliment alimentar. Există mai multe moduri de a consuma Ashwagandha, inclusiv:

1. Ashwagandha pulbere: una dintre cele mai comune modalități de a consuma Ashwagandha este sub formă de pulbere obținută din rădăcina bogată și lemnoasă. Se amestecă 1-2 lingurițe de pulbere de ashwagandha într-un pahar de apă caldă sau de lapte vegetal și se bea. De asemenea, poți amesteca pulberea în smoothie-uri, sucuri proaspete sau iaurt de cocos

2. Capsule de ashwagandha: Capsulele sunt o modalitate confortabilă de a transporta suplimentele atunci când sunteți în mișcare sau în grabă. Luați 1-2 capsule pe zi, în funcție de doza recomandată de furnizorul tău de servicii medicale. 

3. Ceai de Ashwagandha: Savurarea unei cești de ceai cald înghițitură cu înghițitură este, în sine, un mod de a te relaxa. Calitățile ayurvedice ale Ashwagandha îți vor transforma ceașca de ceai într-o experiență cu adevărat relaxantă. Ceaiul de Ashwagandha poate fi preparat prin infuzarea a 1-2 lingurițe de pulbere de rădăcină de Ashwagandha într-o cană de apă clocotită timp de 5-10 minute. Poți adăuga miere sau lămâie pentru a îmbunătăți gustul – savurează ceaiul cald.

benefits ashwagandha vimergy pura fons
Adaugă câteva picături de extract concentrat de ashwagandha la o ceașcă de ceai cald cu miere crudă, lămâie, ghimbir, sau scorțișoară, pentru o aromă mai plăcută

4. Extract de ashwagandha: Dacă vrei să profiți la maximum de proprietățile acestei plante, încearcă un extract lichid concentrat. Poți adăuga câteva picături de extract lichid în apă, ceai sau suc.Îți recomandăm extractul concentrat lichid de Ashwagandha organică 10:1 de la Vimergy, o formulă curată, fără alcool sau aditivi chimici.

Este recomandat să întrebați medicul înainte de a lua orice supliment, inclusiv Ashwagandha, mai ales dacă sunteți însărcinată, alăptați sau luați medicamente.

Dacă îți place, împărtășește cu alții!