fbpx ...
  • lei
  • лв.

Clătite cu dovleac și mirodenii pentru zilele de toamnă

Navighează prin bunătăți

Toamna este anotimpul în care majoritatea fructelor și legumelor sunt perfect coapte, încântându-ne cu culori și arome vibrante. Este, de asemenea, și perioada petrecerilor de Halloween, a costumelor și decorațiunilor. Vedeta decorului este cu siguranță dovleacul – Buhuhu! Te sperie dovlecii sculptați cu fețe înfricoșătoare? Nu ar trebui, pentru că acest uriaș blând este uimitor pentru sănătatea ta!

Dacă te gândești să pregătești ceva bun cu dovleac, bineînțeles că nu ai cum să dai greș cu tradiționala plăcintă cu dovleac. Dar sunt mult mai multe lucruri pe care le poți găti: de la dulciuri simple, cum ar fi felii de dovleac la cuptor, cu puțină miere crudă pentru zilele mai leneșe, până la curry-uri sofisticate și supe-cremă pentru mesele elegante. Rămâi cu noi pentru a descoperi rețeta perfectă, simplă, surprinzătoare și rapidă, care va aduce spiritul toamnei în casa ta, stare de bine în viața ta și beneficii pentru sănătate!

Are un conținut ridicat de betacaroten – un sprijin important pentru ochi, piele, imunitate și multe altele
fall recipe pumpkin medical medium pura fons 1
Dovleceii și tărtăcuțele sunt minunate ca decorațiuni de toamnă - există în diferite forme, culori și mărimi: cel mai mare dovleac din lume cântărește 1226 kg!

De ce este dovleacul bun pentru tine?

1) Bogat în vitamine și minerale 

Conține foarte mult betacaroten, care, transformat de ficat în vitamina A, devine un sprijin important pentru ochi, piele, imunitate și multe altele. Dovleacul conține, de asemenea, toate vitaminele B, precum și vitamina C, E și K.

2) Ajută la pierderea în greutate

Dovleacul conține apă în proporție de 90%. În rest, conține o mulțime de fibre care stimulează sațietatea, îmbunătățesc digestia și, prin urmare, duc la consumul unor porții mai mici de mâncare. Pe lângă asta, dovleacul este sărac în calorii, cu doar 26 kcal/100g. La fel ca și ruda sa apropiată – dovlecelul, sau zucchini – poate fi tocat mărunt sau făcut puree și adăugat în compoziția prăjiturilor și omletelor, mărind masa și scăzând numărul de calorii al unei porții.

3) Este bun pentru inimă, pentru sistemul imunitar și ajută la prevenirea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer

Datorită conținutului ridicat de potasiu (nu mai puțin de 340 mg/100g de dovleac), acest aliment este excelent pentru inimă. De asemenea, conține proprietăți de stimulare a sistemului imunitar, care pot ajuta organismul să se apere împotriva răcelilor și gripei în sezonul rece.

4) Toate părțile sunt comestibile

Dacă vrei să eviți risipa de alimente, dovleacul este cea mai bună alegere, deoarece poate fi consumat în întregime. Poți face rulouri cu kimchi din frunze de dovleac, sau flori de dovleac umplute în stil italian, iar dacă folosești dovlecei mici și fragezi, nici nu trebuie să-i decojești, pentru că și coaja este comestibilă. Semințele nu sunt nici ele de trecut cu vederea, pentru că sunt pline de vitamine și minerale și reprezintă ca atare o gustare excelentă sau pot fi adăugate în diferite feluri de mâncare.

5) Te poți bucura de ei pentru o perioadă lungă de timp

Atunci când sunt păstrați corespunzător, pot fi depozitați până la 3-4 luni. Alege dovleci sănătoși, fără zgârieturi sau părți moi, și depozitează-i într-un loc răcoros și uscat. O pivniță sau un garaj sunt locuri perfecte pentru depozitare, deoarece temperatura trebuie să fie între max. 20°C și min. 10°C. După ce îi tai, aceștia pot rezista până la 5 zile în frigider.

fall recipe pumpkin medical medium pura fons 2
Piure de dovleac adăugat în compoziția prăjiturilor- mai multă savoare cu mai puține calorii
fall recipe pumpkin medical medium pura fons 3
Sărat sau dulce? E alegerea ta! În orice caz, dovleacul este o gustare hrănitoare și sănătoasă

Deci dacă ți s-a făcut poftă de plăcintă de dovleac, avem un truc care te va scuti de timpul îndelungat de preparare, fără a compromite aromele tradiționale:

 

Clătite stil ”Plăcintă cu dovleac” (2 persoane)

Pentru clătite, aveți nevoie de:

・1/2 cană + 1-2 linguri de lapte de migdale neîndulcit

・1/3 cană de piure de dovleac neîndulcit

・1 ceașcă de făină de ovăz integrală, fără gluten

・3 linguri de zahăr de nucă de cocos (sau altă opțiune mai sănătoasă de zahăr)

・1/2 linguriță de praf de scorțișoară 

・1/8 linguriță de praf de nucșoară

・1 linguriță de praf de copt

・1/4 cană de nuci tocate pentru topping (după preferință pot fi și pecan sau macadamia)

・2-3 linguri de sirop de arțar sau miere crudă, pentru topping

Poți adăuga peste clătite „frișcă” din lapte nucă de cocos bătut cu mixerul:

・O conservă de cremă de nucă de cocos sau lapte de cocos integral (nedegresat) (aprox. 414 ml), răcită la frigider peste noapte

・2-3 linguri de miere crudă sau sirop de arțar

Cum se prepară:

Combină laptele de migdale și piureul de dovleac într-un bol mic și amestecă bine.

Adaugă făina de ovăz, zahărul din nucă de cocos, scorțișoara, nucșoara și praful de copt într-un bol de dimensiuni medii și combina-le folosind mixerul. Toarnă amestecul de piure de dovleac în amestecul de ingrediente uscate și amestecă până când obțineți un aluat uniform. Adaugă 1-2 linguri de lapte de migdale, dacă este necesar – aluatul trebuie să fie gros, dar să curgă.

Așează o tigaie antiaderentă pe foc mediu și adaugăi câteva linguri de aluat de clătite. Porțiile trebuie să rămână separate, astfel încât clătitele să nu se lipească una de alta. Gătește clătitele timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când devin aurii pe dedesubt, apoi întoarce-le. Repetă cu restul aluatului. 

Pentru frișca de lapte de cocos, răcește un bol în congelator timp de 10 minute. Când bolul s-a răcit, adaugă doar crema groasă de la laptele de cocos, partea care se strânge la suprafață,  fără apa de nucă de cocos. Folosind un tel sau un mixer, bate crema timp de câteva minute sau până când obțineți vârfuri moi. Adaugă mierea sau siropul de arțar și bate pentru încă 2 minute. 

Servește clătitele calde cu frișca de nucă de cocos, nuci tocate și un strop de sirop de arțar. Poftă bună!

Dacă îți place, împărtășește cu alții!