fbpx ...
lei
  • lei
  • лв.

Cumpărături sustenabile – Darurile tale de Crăciun contează!

Navighează prin bunătăți

Sezonul sărbătorilor se apropie și asta înseamnă că începem să ne gândim ce cadouri să le cumpărăm celor dragi. Anul acesta, hai să facem ceva diferit! De la susținerea afacerilor locale până la alegerea produselor din materiale ecologice, există nenumărate moduri în care poți face ca darurile tale de sărbători să conteze cu adevărat!

În loc să cumperi cadouri care nu vor fi folosite niciodată, mai degrabă cumpără cadouri utile, ecologice și durabile, de care cei dragi chiar au nevoie și pe care le vor folosi timp îndelungat. Totul începe prin a fi mai atent la ce, de ce și de unde faci cumpărături.

conscious shopping christmas gift pura fons 1
Alegând produse cosmetice, bijuterii, suplimente sau orice alte produse de uz zilnic care sunt naturale și ecologice ajuți la reducerea amprentei de carbon și ai un impact pozitiv asupra mediului!

Dacă te întrebi ce ar trebui să faci pentru a deveni mai conștient și mai sustenabil cu cumpărăturile tale, iată câteva sfaturi:

1. Susține afacerile locale cât se poate. Cumpărând de la producători locali susții economia din comunitatea ta și ajuți la reducerea amprentei de carbon, deoarece produsele nu mai trebuie transportate pe distanțe mari.

2. Folosește-ți talentul și hobby-urile pentru a face tu însuți cadouri în loc să le cumperi – cine nu adoră prăjiturile făcute în casă?

3. Atunci când alegi cadourile de Crăciun, pune accentul pe calitate mai degrabă decât pe cantitate  și cumpără lucruri care pot fi utile pentru o perioadă lungă de timp.

4. Informează-te! Trebuie să știi ce cumperi și de ce. Fă-ți timp să te informezi despre compania sau mărcile pe care le susții. Află dacă urmează practici sustenabile și etice.

5. Nu se poate nega faptul că prețurile sunt mari și că inflația este reală. Desigur, asta nu înseamnă să nu mai cumpărăm nimic – ceea ce poți face este să-ți faci un buget și să îl respecți.

6. Atenție la ambalaje! Excesul de ambalaje este o problemă uriașă pentru mediu. Ori de câte ori este posibil, încearcă să folosești cât mai puține ambalaje și folosește ambalaje reutilizabile.

7. Ține cont de materialele folosite. Caută cadouri realizate din materiale eco cum ar fi bambusul, bumbacul organic sau materiale reciclate. Evită produsele fabricate din plastic sau din alte resurse neregenerabile. Alegeți obiecte care nu sunt doar semnificative, ci și sustenabile și ecologice – poți opta pentru o agendă sau jurnal din materiale reciclate, sau chiar o bijuterie.

Când vine vorba de cadouri, încearcă să te concentrezi pe experiențe pe care cei dragi le vor aprecia și care le vor aduce beneficii pe termen lung, mai degrabă decât pe un obiect care va sfârși prin a aduna praf pe un raft.
conscious shopping christmas gift pura fons 2
Ingrediente naturale atent selecționate, pasiune pentru gătit, grijă pentru cei apropiați și multă distracție - bunătățile făcute în casă sunt un cadou minunat de Crăciun!
conscious shopping christmas gift pura fons 3
Atunci când cumperi produse noi, adu natura mai aproape de tine, alegând articole din bambus organic, lână, paie și alte materiale vegetale. Și, de ce nu, fii creativ și reciclează obiectele reutilizabile!

Urmând acești pași de bază, te poți bucura de sărbători și le poți arăta celor dragi cât de mult îți pasă de ei, fără ca asta să îți afecteze foarte mult bugetul – sau planeta!

Experiențe

Dacă știi că prietenul tău cel mai bun vrea să se înscrie la o sală de sport, dar tergiversează de mult timp, de ce să nu-l încurajezi cu un abonament de o lună la sala de sport preferată? O ședință de spa sau de masaj pentru mama ta – cu siguranță se va bucura! Rezervă câteva nopți într-o stațiune montană împreună cu partenerul tău – sună o escapadă minunată în natură! Sufletul petrecerii va fi cu siguranță încântat de lecțiile de dans, la fel ca și prietenul tău gurmand atunci când îi vei oferi cursuri de gătit.

Vouchere

Chiar dacă unii le-ar putea considera prea impersonale, voucherele oferă posibilitatea de a alege exact produsul de care ai nevoie. Mai ales când vine vorba de produse cosmetice.

Atunci când alegi un articol vestimentar, este important ca acesta să poată fi returnat. În acest fel, dacă celui care îl primește nu-i place sau dacă nu i se potrivește, poate pur și simplu să îl returneze sau să îl schimbe, și astfel nu ați irosit nicio resursă. Acest lucru îi va ajuta pe ceilalți să se simtă mai confortabil să facă o alegere sustenabilă și va contribui la reducerea deșeurilor pe termen lung.

Gândește-te pe termen lung

Tendințe de sezon sunt foarte tentante, fie că este vorba de modă pentru iarnă sau de cele mai trenduri în materie de cadouri de sărbători. Dar dacă încerci să faci cumpărături mai conștiente, este important să te gândești pe termen lung în loc să cedezi presiunilor tendințelor sezoniere.

Concentrează-te pe moda sustenabilă și investește în piese atemporale pe care tu sau cei dragi le veți putea purta în anii următori, mai degrabă decât în articole la modă care se vor demoda imediat ce sezonul se încheie.

Bineînțeles, e normal să îți mai faci câte o plăcere de sezon din când în când- dar încearcă să nu te lași prins complet în goana cumpărăturilor. Gândind pe termen lung, poți face alegeri mai bune care vor fi benefice atât pentru tine, cât și pentru planetă.

conscious shopping christmas gift pura fons 4
Sărbătorile ne aduc aproape de familie, prieteni și legături - renunță la agitația comercială și bucură-te de timpul petrecut cu cei dragi.

Stare de bine, bunătăți, sănătate

Dacă te gândești ce să le mai oferi celor dragi, nu există o modalitate mai bună decât să le oferiți ceva care să le arate că sănătatea, bunăstarea și longevitatea lor sunt importante pentru tine. De exemplu, le poți oferi suplimente care le pot întări  imunitatea în sezonul rece, le pot crește nivelul de energie în perioadele stresante și le pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală.

Ecologic, reciclat, vegan

Există o mulțime de motive pentru a cumpăra produse prietenoase cu natura! Sunt bune pentru sănătatea oamenilor, pentru mediu și pentru animale. Iată doar câteva dintre multele motive pentru a face trecerea la produse ecologice:

・Produsele organice nu conțin pesticide și substanțe chimice dăunătoare.

・Produsele reciclate ajută la reducerea poluării și la conservarea resurselor.

・Produsele vegane sunt mai blânde cu animalele și nu contribuie la cruzimea față de acestea.

・Toate aceste alegeri ajută la reducerea amprentei de carbon.

conscious shopping christmas gift pura fons 5
Arată-le celor dragi că îți pasă de bunăstarea, sănătatea și longevitatea lor și oferă-le cele mai pure suplimente și nutrienți pentru sezonul rece.
Așadar, data viitoare când faci cumpărături sau căutați un cadou, ține cont că există multe branduri sustenabile creative, care fac produse minunate – nu a fost niciodată mai ușor să faci cumpărături în mod conștient!

Dacă îți place, împărtășește cu alții!