Lămâie răcoritoare, ghimbir iute și miere dulce – nu e de mirare de ce acest trio este un succes! Se completează reciproc pentru a forma un delicios întăritor pentru imunitate tot anul, dar mai ales în sezonul rece. Aceste 3 ingrediente pot fi folosite împreună ca îndulcitor, topping, umpluturi și, bineînțeles, băuturi!
Întărirea imunității nu are loc peste noapte, așa că niciodată nu este prea devreme să începi să lucrezi la ea. În timp ce vremea caldă încă o permite, bucură-te de acest amestec sub formă de limonadă răcoritoare sau un fresh rapid la micul dejun. De ce este important să combini toate cele 3 ingrediente? Pentru că fiecare dintre ele aduce beneficii în plus la masă. Rămâi cu noi pentru a afla mai multe!
Lămâia
Citricele au proprietăți anti-patogene puternice. Dintre toate, lămâia este probabil cea mai populară și versatilă.
Potrivit Global Trade, țările cu cel mai mare consum de lămâie și lime pe cap de locuitor în 2019 au fost Argentina, cu nu mai puțin de 40 kg, Mexic (14 kg), urmată de Spania (10 kg) și Turcia (8,25 kg). Consumul mediu global pe cap de locuitor este estimat la 2,54 kg.
Sucul de lămâie este o componentă cheie în rețetele din întreaga lume. Fie că ești un mare fan sau îl folosești doar din când în când în vinegrete, sosuri, deserturi, băuturi sau chiar supe, cel mai bine este să adaugi sucul său proaspăt stors la alimente și băuturi reci sau călduțe, deoarece fierberea elimină majoritatea vitaminelor.
Pe lângă gustul acrișor și proaspăt, lămâia are și o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății, deoarece poate reduce eficient colesterolul rău, poate îmbunătăți digestia și sănătatea oaselor.
De asemenea, ajută la combaterea răcelilor, întărește sistemul imunitar și calmează infecțiile gâtului, ceea ce o face un aliat puternic împotriva răcelilor și gripei sezoniere.
Pentru a-i dilua aciditatea și gustul acru, poți adăuga suc de lămâie într-un ceai cald sau chiar în apă călduță. Sau, dacă preferi un shot concentrat, amestecă-l cu miere și ghimbir.
Ghimbir
Știai că ghimbirul face parte din aceeași familie de plante cu multe alte condimente antiinflamatoare, cum ar fi turmericul, galangalul și cardamomul?
Primul lucru care îți vine în minte când te gândești la ghimbir este condimentul iute cu tonuri citrice și florale. Ghimbirul este folosit în medicină de secole și este apreciat și pentru aroma și căldura sa în bucătărie. Este folosit frecvent în ceaiuri, deserturi precum turta dulce și băuturi, dar și foarte des în mâncăruri asiatice sărate.
Ar putea suna surprinzător, dar ghimbirul este folosit și ca plantă decorativă. Este o plantă mare, potrivită ca plantă de interior într-o seră sau terasă. Dar dacă locuiești într-o regiune cu umiditate ridicată și sol bogat, te poți bucura de ciorchinele sale de flori galbene exotice chiar și în grădina ta.
Ghimbirul are puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Această rădăcină poate îmbunătăți apărarea naturală a corpului și atenuează greața ocazională. Oferă și suport digestiv, foarte convenabil deoarece multe răceli sezoniere vin și cu disconfort digestiv.
Miere
Și nu orice tip de miere, ci miere crudă. De ce? Pentru că metodele de procesare pot face diferența între o centrală nutrițională și un îndulcitor obișnuit.
Datorită metodelor de procesare nealterante, mierea crudă își păstrează enzimele naturale, vitaminele și antioxidanții.
O singură linguriță de miere de bună calitate poate calma instantaneu durerile de gât și crizele de tuse, datorită consistenței sale groase care acțíonează ca un balsam, și a substanțelor vindecătoare produse de albine.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a mierii disponibile în comerț este procesată prin pasteurizare și ultrafiltrare, ceea ce îi poate reduce valoarea nutritivă. Și nu numai atât, dar poate conține și zaharuri adăugate, care sunt dăunătoare pentru sănătate.
✤ Shot rapid de ghimbir, lămâie, miere ✤
Chiar dacă este un rizom fibros, care pare uscat la prima vedere, ghimbirul este mult mai suculent decât te aștepți atunci când este ras sau tocat. Gustul cald cu note citrice se potrivește bine cu aromele proaspete ale lămâii și cu dulceața mierii, creând un gust intens, dar echilibrat.
Dacă ești în grabă și dorești să te bucuri de gustul și de beneficiile pentru sănătate ale acestui mix, avem o rețetă de shot perfectă pentru tine:
Ingrediente (pentru 3 portii):
・sucul de la 1/2 lămâie
・400 ml apă de cocos
・1 lingură miere crudă
・1 lingură de ghimbir ras
Cum se prepară?
▻ Se amestecă toate ingredientele până când mierea se dizolvă complet. Se strecoară băutura înainte de servire. Pentru a evita oxidarea se recomanda servirea proaspătă, dar se poate păstra până la 3-4 zile la frigider.