Fie că este vorba de o reuniune tradițională în cercul apropiat cu familia, o întâlnire cu prietenii la o ceașcă de ceai cald, emoțiile primirii cadourilor de Secret Santa sau o petrecere de Crăciun sau Revelion într-un club cu colegii, cu toții așteptăm cu nerăbdare sărbătorile de iarnă și să împărtășim povești, vești bune și bunătăți cu ceilalți!
Cumpărăturile, curățenia, decoratul și gătitul – toate acestea necesită mult timp și energie. Și pentru că ultimul lucru pe care ți-l dorești este să petreci tot timpul liber în bucătărie în loc să stai cu invitații, avem câteva sfaturi pentru rețete rapide care nu vor compromite nici gustul și nici sănătatea.
Bufet festiv de sărbători
Atunci când vine vorba de pregătirea unui bufet festiv care să fie atât sănătos, cât și delicios, este important să planifici din timp. Procedând astfel, poți economisi mult timp și energie în bucătărie. O modalitate ar fi să alegi rețete care pot fi făcute dinainte și care vor avea în continuare un gust minunat atunci când sunt servite la temperatura camerei sau reci. În acest fel, nu va trebui să pierzi timp gătind totul chiar înainte de sosirea oaspeților. Printre opțiunile excelente pentru masa ta se numără: legume la cuptor, salate cu quinoa, boluri pe bază de cereale, rulouri cu legume și platouri de fructe.
Nu uita importanța prezentării! O masă aspectuoasă și sănătoasă de Crăciun sau de Anul Nou poate fi la fel de festivă (și gustoasă) ca una încărcată cu alimente nesănătoase. Așadar, fă-ți timp pentru a aranja mâncarea într-un mod atractiv, folosind farfurii și boluri colorate, ustensile de servire amuzante și decorațiuni festive. Oaspeții tăi vor fi impresionați – și cu siguranță vor aprecia toate opțiunile sănătoase!
Iată câteva recomandări pentru bufetul tău festiv special:
✮ Inele de mere cu caramel de la Medium Medical ✮
Sărbătorile sunt pline de tentații dulci, dar nu este nevoie să faci niciun compromis, pentru că avem câteva opțiuni sănătoase pentru tine, care sunt în același timp și delicioase.
Inelele de măr cu caramel sunt soluția distractivă perfectă pentru o gustare rapidă și fără regrete. Pentru că merele sunt disponibile peste tot, sunt o idee perfectă de mic dejun pentru copii și adulți deopotrivă pe tot parcursul anului, nu doar de Crăciun. Experimentează cu diferite toppinguri și lasă pe toată lumea să își aleagă cu ce decorează inelele de măr! De exemplu, încearcă fulgii de nucă de cocos care te duce cu gândul la zăpadă, sau clasica scorțișoară!
Pentru 4 porții de inele de mere ai nevoie de:
∙Zeama de la 1 lămâie, împărțită
∙3 mere roșii
∙1 cană de curmale Medjool, fără sâmburi
∙1 păstaie de vanilie de 2,5 cm (opțional)
∙½ cană de apă
Sugestii de topping pentru decorarea inelelor de măr:
∙1 ceașcă de zmeură
∙¼ ceașcă de stafide
∙¼ ceașcă de dude uscate
∙¼ cană de fulgi de nucă de cocos
∙2 linguri de miere crudă
Cum se prepară:
▻Se toarnă jumătate din sucul de lămâie într-un bol mare cu apă rece. Taie fiecare măr pe lateral, în felii de aproximativ 1/4 de cm grosime. Scoate miezul din centrul fiecărei felii de măr cu un tăietor de biscuiți sau cu un capac de sticlă. Pentru a preveni oxidarea, pune imediat inelele în apa cu lămâie.
▻Amestecă curmalele, păstaia de vanilie, ½ cană de apă și restul sucului de lămâie într-un blender până când se transformă într-un “caramel” gros și fin.
▻Scoate inelele de mere din apă. Întinde caramelul de-a lungul părții superioare a fiecărui inel și adaugă orice topping dorești!
✮ Bulgărași exotici ✮
Adorăm sucurile Biotta – nu doar ca băuturi răcoritoare nutritive, ci și ca ingrediente pentru deserturi! Aceste biluțe de ciocolată vegane, fără lactoză, sunt un deliciu minunat de Crăciun sau de Revelion.
Pentru 10 porții, ai nevoie de:
∙8 curmale Medjool, fără sâmburi, tăiate mărunt
∙120 g de migdale, măcinate
∙40 g de fulgi de cocos
∙60 g piure de migdale sau cocos
∙¼ linguriță de vanilie Bourbon
∙4 cl de suc de mango
∙1 lingură esență de ghimbir Biotta
∙1 praf de sare de mare
∙ ¼ linguriță vanilie
Topping:
∙Fulgi de nucă de cocos
∙Mango deshidratat, tăiat fin
Cum se prepară:
▻Procesează curmalele într-un blender de mare putere. Amestecați și restul ingredientelor, până la pudra de cacao inclusiv, până la uniformizare. Adaugă bucățile de ciocolată și amestecă din nou pentru scurt timp.
Acoperă amestecul și pune-l la frigider între 30 și 60 de minute pentru a se întări. Formează cu palmele bile de dimensiuni egale. Pune-le din nou la frigider în timp ce se topește ciocolata. Toarnă ciocolata lichidă peste bulgărași și presară florile uscate deasupra pentru a decora.
Bulgărașii pot fi pregătiți fără probleme din timp pentru petrecerile de Crăciun sau de Anul Nou și se păstrează în frigider timp de 7-10 zile.
✮ Berry Virgin Mojito ✮
Bufetul nu ar fi complet fără băuturi festive! Acest delicios cocktail non-alcoolic – îmbogățit cu suc de afine sălbatice – este gata în 5 minute!
Pentru 1 pahar de Berry Virgin Mojito aveți nevoie de:
∙8 frunze de mentă
∙10 afine
∙1,5 dl de suc de afine sălbatice
∙2 linguri de sirop de arțar sau sirop de fructe de soc
∙¼ limetă
∙Gheață pisată
Topping:
∙Frunze proaspete de mentă sau de rozmarin
∙Afine
∙Pai
∙Flori comestibile
Cum se prepară:
▻Pasează menta, afinele și limeta (tăiată în bucăți mici) într-un pahar.
▻Adaugă sucul de afine și siropul de arțar și amestecă bine.
▻Servește cocktailul non-alcoolic într-un pahar cu gheață pisată și adaugă topping-urile.
Sperăm că îți va aduce bucurie să împarți aceste bunătăți cu cei dragi și îți dorim pace și bucurie de sărbători!