...

Împlinire sufletească prin manifestarea recunoștinței – Ziua Internațională a Bunicilor

Navighează prin bunătăți

Când ne gândim la bunicii noștri, cei mai mulți dintre noi ne amintim de o copilărie veselă și lipsită de griji. Când căutăm sfaturi și îndrumări înțelepte, tot la ei mergem și atunci când suntem adulți. Indiferent de cultură, religie sau țară, bunicii joacă un rol important în viața noastră, de la primii pași și până la vârsta adultă.

Există o mulțime de motive pentru care ar trebui să le fim recunoscători: bunicii au adesea grijă de noi când suntem mici, ne îndeplinesc toate dorințele, dar ne și avertizează atunci când facem ceva greșit – stabilind astfel direcții importante pentru dezvoltarea noastră personală, personalitatea și caracterul nostru ca viitori adulți. Pe măsură ce creștem, ei ne ajută, ne susțin și ne consolează atunci când suntem răniți, atât fizic, cât și emoțional.

grandparents well-being pura fons 1
Bunicii ne oferă iubire și sprijin necondiționat încă din primele noastre zile pe pământ și rămân în inima noastră pentru tot restul vieții

Datorită experienței lor bogate de viață, sunt multe lucruri pe care le putem învăța de la ei despre identitatea noastră culturală:

Calități umane și valori sănătoase – acestea sunt lecții pe care le înveți prin educația de acasă, chiar mai mult decât la școală.

Perspectiva asupra istoriei văzută prin ochii celor care au trăit-o – poți afla lucruri interesante despre stilul de viață din trecut și evenimente istorice, chiar de la oameni care le-au trăit pe pielea lor.

Meșteșuguri demult uitate – adu un vechi meșteșug la modă din nou și fă-l popular prin mijloace moderne – ar putea deveni cel mai în vogă trend!

Melodii, cântece de leagăn și poezii pentru copii – dacă aveai un cântec preferat când erai mic și îți revine mereu în minte, cel mai probabil va fi la fel de amuzant sau reconfortant și pentru alți copii. Roagă-ți bunicii să-ți reîmprospăteze memoria dacă nu ți-l mai amintești bine și transmite-l mai departe celor mici din familia ta.

Sfaturi de menaj – în loc să cauți soluții complicate sau costisitoare sau să încerci clipuri de pe internet care probabil nu vor funcționa, cere sfatul bunicilor. Probabil îți vor sugera o soluție testată, folosind lucruri pe care le ai deja la îndemână.

Secretele grădinăritului – îngrijirea plantelor sau a animalelor necesită timp și multă experiență. Profită de cunoștințele bunicilor tăi în materie de agricultură sau grădinărit tradițional și bucurați-vă împreună de rezultate.

Gătit sănătos – pregătește rețetele tradiționale ale familiei, preparate cu ingrediente organice, în locul alimentelor ultraprocesate și  dăunătoare.

Remedii naturale – întrebă-i pe bunici despre beneficiile plantelor medicinale, ale ceaiurilor și ale altor leacuri naturale care te pot ajuta în afecțiuni superficiale.

grandparents well being pura fons 3
Remediile pe bază de plante medicinale pot ajuta în cazul multor boli ușoare - bunica știe toate secretele!
grandparents well being pura fons 2
Un vechi proverb italian spune: "Dacă nimic nu merge bine, întreab-o pe bunica" - știm că înțelepciunea vine doar cu vârsta și experiența, așa că suntem de acord

Conștientizând ajutorul primit și cât de importanți sunt bunicii pentru propria noastră bunăstare, este firesc să ne dorim să le arătăm recunoștința noastră. Așadar, haideți să profităm la maximum de timpul pe care îl petrecem cu ei, indiferent cât de încărcat este programul nostru sau cât de departe locuiesc de noi.

Oamenii sunt diferiți, așa că este important să ne concentrăm pe activitățile care le plac bunicilor. Iată câteva sugestii de activități pe care le puteți desfășura împreună:

Gătește rețetele lor preferate. Amintește-ți vremurile în care o ajutai pe bunica în bucătărie – ce ar fi să îți surprinzi familia cu rețetele pe care le-ai învățat de la ea?

Organizează excursii în locurile lor preferate, sau undeva unde nu au mai fost de mult timp. Bunicului tău îi place pescuitul? Când a fost ultima dată bunica la plaja ei preferată? Ce-ar fi să vizitați casa sau locul în care s-au născut sau să mergeți împreună la vechii lor prieteni din alt oraș? Călătoritul de unul singur poate deveni dificil pe măsură ce îmbătrânim și, prin urmare, ne limitează posibilitățile de a ne deplasa. Dar pentru cineva mai familiarizat cu tehnologia modernă, așa cum ești tu, este destul de ușor să organizeze câte o ieșire din când în când!

Mergi în vizită și organizează weekend-uri cu familia. Dacă vremea o permite, o petrecere cu grătar în grădină sună grozav! Pune totul la punct până în cele mai mici detalii, astfel încât bunicii să se poată bucura de petrecere fără nicio grijă.

・Dacă locuiesc departe, sună-i din când în când și stați de vorbă. Întreabă-i dacă au nevoie de ceva, chiar dacă nu îți cer niciodată favoruri.

Pe lângă întâlnirile de familie de Paște, Crăciun sau în vacanța de vară, există și o sărbătoare dedicată special bunicilor și vine în curând: pe 11 septembrie 2022, sărbătorim Ziua Bunicilor!

grandparents well-being pura fons 4
Nu-i putem avea lângă noi pentru totdeauna, deci e important să petrecem cât mai mult timp cu bunicii. Bătrânii se pot simți adesea singuri, chiar dacă nu se plâng, așa că depinde de noi să îi facem să simtă că sunt importanți pentru noi

Știați că mai mult de 22 de țări din lume au o zi națională dedicată bunicilor?

În SUA, sugestia pentru o zi națională oficială dedicată bunicilor a venit pentru prima dată în 1969 de la Russell Capper, un băiat de 9 ani care a scris o scrisoare președintelui țării. Din nefericire, proclamarea unei zile speciale în cinstea bunicilor nu a fost posibilă la acea vreme din motive administrative. Dar în cele din urmă a fost adoptată după numai 4 ani, datorită campaniilor intense ale lui Marian McQuade, care s-a dedicat ajutorării persoanelor în vârstă.

Va fi cu siguranță plăcut pentru toată lumea – bătrâni și tineri – să sărbătoriți această zi și poate deveni o nouă tradiție anuală în familie!

Dacă îți place, împărtășește cu alții!