Lumânărica este o plantă medicinală sălbatică care poate ajuta organismul să lupte împotriva expunerii constante la poluarea aerului și la alți factori de stres care pot provoca inflamații și disconfort. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, lumânărica susține buna funcționare a tractului respirator și este populară pentru efectul calmant pe care îl aduce atunci când este aplicată pe piele.
Ce este Lumânărica?
Lumânărică este o plantă bienală din familia Scrophulariaceae, cunoscută sub denumirea științifică Verbascum thapsus. Este o plantă înaltă, cu flori galbene frumoase și frunze pufoase, care i-au dat și denumirea de plantă de catifea, plantă de flanel sau Candlewick. Este nativă în Europa, Asia și Africa, dar a fost adusă și în alte părți ale lumii, cum ar fi America de Nord. De mii de ani, a fost folosită pentru beneficiile sale uimitoare asupra sănătății.
De ce este bună Lumânărica pentru sistemul tău respirator?
Datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, lumânărica este binecunoscută în numeroase regiuni ale lumii. Este apreciată în special pentru proprietățile sale antiinflamatorii, ceea ce o face ideală pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii precum astmul și bronșita. Consumul de lumânărică poate ajuta la atenuarea simptomelor problemelor respiratorii prin reducerea inflamației la nivelul tractului respirator. Lumânărica are, de asemenea, proprietăți antivirale care pot ajuta sistemul imunitar să devină mai puternic și să reducă riscul de a contacta infecții virale.
Acționând ca expectorant natural, lumânărica ajută la curățarea tractului respirator superior, calmează disconfortul, ușurează respirația și calmează tusea, ceea ce poate fi de mare ajutor în sezonul rece când ne confruntăm cu răceala și gripa, dar și în sezonul cald când intervin alergiile.
Un antibiotic natural
Împreună cu alte antibiotice naturale precum busuiocul, cimbru și mușețel, lumânărica poate fi folosită pentru atenuarea infecțiilor ușoare. Lumânărica poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamației. Acest lucru poate fi benefic în susținerea apărării naturale a organismului împotriva infecțiilor. Infecțiile urechii, de exemplu, au fost tratate în mod natural cu lumânărică de secole.
Cum se folosește Lumânărica
Lumânărica este o plantă versatilă care poate fi aplicată local sau consumată ca ceai sau supliment pentru a ajuta la nivel intern în ameliorarea multor afecțiuni.
∙ Ceai de Lumânărică
Florile și frunzele plantei de lumânărică pot fi uscate și consumate sub formă de ceai. După uscare, florile se pun în borcane acoperite sau cutii de tablă cu substanțe absorbante de vapori de apă, deoarece planta este higroscopică.
Ceaiul poate fi consumat cald sau rece,dar gustul nu este neapărat plăcut, așa că poți folosi un îndulcitor natural la alegere. Pentru afecțiunile respiratorii precum astmul și bronșita, ceaiul de Lumânărică este un remediu natural la îndemână. Ceaiul poate fi, de asemenea, folosit pentru a calma stomacul deranjat, pentru a reduce inflamația corpului și pentru a întări sistemul imunitar. Deoarece alte părți ale plantei pot fi dăunătoare, este esențial să folosești numai frunzele și florile atunci când faci ceai de lumânărică.
∙ Suplimente din Lumânărică
Dacă dorești să introduci lumânărica sub formă de suplimente în dieta ta, există multe posibilități. Pastile, capsule și extracte lichide pe care le poți adăuga pur și simplu în apă zilnic. Extractele lichide fără alcool, precum Extractul de frunze de Lumânărică de la Nature’s Answer , facilitează o mai bună absorbție a nutrienților în organism și pot fi mai eficiente. Extractul poate fi consumat adăugându-l în apă, sau suc proaspăt sau smoothie pentru un gust mai bun.
∙ Uz extern
Lumânărica poate fi folosită pentru afecțiuni ale pielii cum ar fi dermatita, eczeme și psoriazis. Emolienții naturali din plantă ajută la catifelarea și hidratarea pielii, reducând aspectul pielii uscate, descuamate. De asemenea, lumânărica mai conține și compuși care cresc rezistența celulelor în fața poluanților externi.
Florile plantei de lumânărică pot fi aplicate pe piele după ce au fost înmuiate în ulei. Proprietățile calmante ale uleiului, combinate cu proprietățile antiinflamatorii ale plantei funcționează ca un analgezic natural și luptă împotriva infecțiilor, făcându-l o soluție naturală pentru infecțiile superficiale și infecții ale urechii.
Cum să-ți crești propria Lumânărică
Lumânărică poate crește într-o varietate de soluri și este relativ simplu de cultivat. Planta trebuie așezată într-o zonă însorită, cu pământ uscat și trebuie plantată la începutul primăverii sau toamnei. Planta poate crește mult peste un metru înălțime și poate încolți din iunie până în septembrie. Atunci când cultivați lumânărică, trebui să țineți cont că planta este bienală, ceea ce înseamnă că va înflori la intervale regulate.
Floarea se recoltează dimineața, după ce roua s-a uscat, prin culegerea corolei cu stamine, fără caliciu, pe măsură ce florile se deschid. Este recomandat să purtați mănuși și mâneci lungi, deoarece perii mici ai plantei pot provoca iritații. De asemenea, florile cu stamine violet nu se consumă.
Cu toate acestea, este recomandată o discuție cu medicul înainte de a utiliza Lumânărică, fie intern, fie extern.