...

Lămâița – Un moment de relaxare în zilele aglomerate

Navighează prin bunătăți

Ești la primul job, a început noul an școlar sau ai parte de multă presiune în plan profesional… și, pe deasupra, copiii se adaptează greu la primele lor săptămâni la grădiniță… Toate acestea – și multe altele – fac din această perioadă a anului o provocare pentru mulți dintre noi. Dar, privind partea bună a lucrurilor, perioada aduce și oportunități de a transforma noile începuturi în dezvoltare personală. Iar vestea bună este că există o plantă care poate fi benefică pentru bunăstarea ta mentală și fizică, oferindu-ți sprijinul de care ai nevoie – lămâița!

Lămâița (roinița) este utilă pentru calmarea sistemului nervos, precum și pentru a ajuta la somn și a combate anxietatea, insomnia și depresia
organic lemon balm vimergy purafons 1
Când te simți stresat și copleșit, apropierea de natură îți va oferi echilibrul de care ai nevoie - aer curat, soare, sport în aer liber, meditație sau un ceai de plante

Impactul stresului asupra sănătății

Un aspect important pentru a creșterea și un echilibrul personal și profesional, este gestionarea stresului. De la orele de vârf și orele petrecute în trafic, la examene, schimbări subite, termene urgente, presiune, diverse griji, programul plin și responsabilități copleșitoare – există o mulțime de factori de stres cărora trebuie să le faci față zilnic.

Efectele distructive ale stresului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, sunt bine cunoscute: scăderea imunității și a calității somnului, creșterea anxietății și dezvoltarea mai rapidă a bolilor. Printre primele semne că nivelul de stres este alarmant se numără tulburările de somn, tensiunea arterială ridicată, durerile de cap și problemele digestive.

Așadar, pentru a-ți crește rezistența la stres, de ce să nu apelezi în primul rând la remedii naturale? Știai că există o plantă mică și parfumată despre care s-a demonstrat că reduce stresul și favorizează relaxarea? Roinița, sau lămâița (Melissa officinalis) este o plantă medicinală parfumată cunoscută de mult timp în istoria medicinei naturiste pentru efectele sale calmante.

organic lemon balm vimergy purafons 2
Folosește aromaterapia pentru a te relaxa și creează-ți propriul potpourri de plante medicinale aromatice. Împreună cu menta, mușețelul și lavanda, lămâița este una dintre plantele care umplu încăperea cu parfumul lor și care ajută în cazul stresului

Cum ajută lămâița?

Se crede că lămâița acționează prin creșterea nivelului de neurotransmițători serotonină și GABA. Acești neurotransmițători sunt cunoscuți ca fiind implicați în reglarea stării de spirit. De asemenea, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot contribui la capacitatea sa de a îmbunătăți starea de spirit. Acest lucru o face utilă pentru calmarea sistemului nervos, precum și pentru a ajuta la somn și a combate anxietatea, insomnia și depresia.

Potrivit unui studiu efectuat pe mai mult de douăzeci de persoane în Melbourne, Australia, de către Centrul de Psihofarmacologie Umană, Universitatea Swinburne, “o băutură care conține 0,3 g de lămâița și îndulcitor din fructe a fost asociată cu o stare de anxietate mai scăzută și o memorie activă mai bună”, iar participanții au afirmat că au experimentat <<creșterea sentimentelor pozitive în legătură cu anxietatea>>. Acești descriptori includ “calm”, “sigur”, “în largul său”, “satisfăcut”, “confortabil”, “încrezător în sine”, “relaxat”, “mulțumit’, “stabil” și “plăcut”>>.

Asociația Botaniștilor din America afirmă că “lămâița este bogată în flavonoide, care pot avea un efect antioxidant. Alte substanțe fitochimice din lămâiță, care pot oferi activitate antioxidantă includ acizii fenolici, terpenii, acidul rosmarinic și acizii cafeici. Lămâița conține, de asemenea, tanin, care este astringent și contribuie la efectele antivirale ale lămâiței, și acetat de eugenol, despre care se crede că este una dintre substanțele fitochimice responsabile de efectul antispasmodic raportat al plantei.”

În plus, având în vedere că toamna suntem mai vulnerabili la contactarea virușilor, știai că lămâița se află printre cele 9 plante și suplimente din Top 9 plante și suplimente folosite împotriva răcelii și gripei de către Medium Medical?

organic lemon balm vimergy purafons 3
Atunci când te supără răceala, încearcă Top 9 plante și suplimente recomandate de Medium Medical care îți vor ameliora simptomele: zinc, gheara pisicii, lămâiță, vitamina C și B12, măceșe, mentă, sirop de soc și curcumină.

Cultivă lămâița acasă

Roinița este ușor de cultivat și crește aproape în orice mediu. Preferă soarele, dar tolerează umbra parțială. O gamă largă de tipuri de sol sunt potrivite pentru creșterea acesteia, dar preferă solul bine drenat. Lămâița se va răspândi dacă este lăsat necontrolat, așa că cel mai bine este să îl plantați într-un ghiveci sau recipient.

Odată ce planta a crescut, poți recolta frunzele. Trebuie doar să le tai de la tulpină și să le usuci  pentru a le folosi mai târziu. Sfatul nostru special: deshidratează lămâița și adaug-o într-un potpourri, alături de alte plante parfumate la alegere. Așează-l în cameră sau pe biroul de lucru și bucură-te de miros și de efectele sale calmante!

Cum se utilizează

Chiar dacă este înrudită cu menta, frunzele au un miros mai degrabă citric, de unde și denumirea. Parfumul său plăcut, alături de beneficiile pentru sănătate, fac ca aceasta să fie folosită pe scară largă în industria alimentară, de exemplu în băuturi răcoritoare, ceaiuri, gemuri, jeleuri, sosuri, precum și în aperitive, deserturi și chiar în feluri principale.

O poți folosi proaspătă sau uscată și o poți folosi pentru ceai. Iată o rețetă delicioasă care va înveseli cu siguranță zilele gri de toamnă:

organic lemon balm vimergy purafons 4
Cultivarea plantelor te ajută să te relaxezi- Lămâița este ușor de cultivat și are efecte calmante dovedite!

Ceai de citrice cu lămâiță

∙ 1⁄2 cană de frunze uscate de lămâiță, în bucăți mici, presate bine

∙ 1⁄4 cană de frunze de mentă uscate

∙ 1 lingură de coajă de lămâie organică uscată

∙ 1 linguriță de boabe întregi de ienibahar, ușor zdrobite

∙ 2 linguri de flori uscate de mușețel

➺ Combină ingredientele, vei obține aproximativ 15 căni de ceai. Păstrează amestecul de ceai rămas nefolosit într-un recipient bine închis, într-un loc întunecos și răcoros.

Preparare: Într-un ceainic cu apă fierbinte se infuzează câte 1 linguriță cu vârf din amestecul de ceai pentru fiecare ceașcă de apă clocotită. Se infuzează 5 minute, apoi se strecoară și se servește cu miere crudă.

Dacă te simți stresat sau deprimat, ia în considerare beneficiile roiniței în dieta ta și prin administrarea unui supliment. Îți recomandăm extractul concentrat de Lămâiță de la Vimergy – pur și curat, pentru bunăstarea ta mentală și fizică. Nu uita să vorbești mai întâi cu medicul tău dacă începi să iei orice fel de suplimente.

Dacă îți place, împărtășește cu alții!