...

Melatonina: Ingredientul secret pentru un somn mai bun

Navighează prin bunătăți

Orele de lucru intense și stilul de viață agitat ne fac uneori să simțim că 24 de ore într-o zi nu sunt suficiente. Începem să prioritizăm diferite sarcini și responsabilități, adesea în detrimentul îngrijirii personale și al unei bune odihne. De la viața de student cu petreceri toată noaptea și “îngrășatul porcului în ajun” înainte de examen, la părinții cu copii mici și care și muncesc și la ocazionalul jetlag, cu toții sacrificăm uneori câte o noapte de somn. În unele cazuri, cum ar fi lucrul în ture de noapte, acest lucru se întâmplă în mod regulat.

Dacă te regăsești într-una dintre categoriile numite mai sus, trebuie totuși să ții cont că un somn de bună calitate este absolut necesar pentru sănătatea ta generală și pentru capacitățile cognitive.

Așadar, cum te asiguri că te odihnești suficient și că îți ajuți organismul să se odihnească așa cum merită și are nevoie?

Melatonina poate fi de mare ajutor în special în cazul tulburărilor ritmului circadian și ale somnului, precum și în cazul problemelor de sănătate mintală strâns legate de acestea.

Pe langă de sport, meditație, reducerea consumului de cafea și alcool și o bună gestionare a timpului, dieta este unul dintre cei mai importanți factori care influențează calitatea și durata somnului. Studiile realizate de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice din SUA arată că o dietă sănătoasă, în special dieta mediteraneană, ajută la un somn de mai bună calitate, deoarece încurajează consumul unor alimente cu conținut ridicat de melatonină.

Ce este melatonina?

Numită și “hormonul somnului“, melatonina contribuie la ciclul somn-veghe și la un somn profund și revigorant. Melatonina este sintetizată în creier în timpul nopții, când lumina care intră în retina ochiului scade în intensitate. Noaptea este produsă de aproape zece ori mai multă melatonină decât în timpul zilei. Acest “hormon al întunericului” este apoi transportat de sânge prin corp, determinând starea de somnolență.

melatonin better sleep
Un somn adecvat stimulează activitatea cerebrală, abilitățile de învățare și creativitatea
melatonin romania vimergy
Înlocuiește timpul petrecut în fața ecranului înainte de culcare cu cartea preferată

Dr. Michael Breus, Doctorul somnului, îi sfătuiește pe cei care vor să doarmă mai bine să mănânce Aceste 10 alimente bogate în melatonină pentru un somn mai bun:

           – Lapte

           – Fistic

           – Cireșe

           – Pește gras

           – Orez

           – Goji

           – Fulgi de ovăz

           – Ciuperci

           – Porumb

           – Banane

“Cireșele sunt bogate atât în macro și oligoaminoacizi (inclusiv treonină, triptofan și lizină), care lucrează mai ales împreună cu hormonul melatonină pentru a oferi creierului și corpului tău o uimitoare ameliorare a stresului. Atunci când este potențată astfel, melatonina acționează, de asemenea, ca un antioxidant pentru a ajuta la protejarea creierului de Alzheimer, demență și tumori cerebrale. (Mediumul Medical Anthony William, “Alimente care îți pot schimba viața în bine”).

melatonin vimergy romania
Bananele - o gustare de seară sățioasă, cu un conținut ridicat de melatonină

Melatonina poate fi de mare ajutor în special în cazul tulburărilor ritmului circadian și ale somnului, precum și în cazul problemelor de sănătate mintală strâns legate de acestea. În plus, are beneficii dovedite și în ameliorarea altor boli grave, precum Alzheimer sau cancer.

Renumitul Medium Medical Anthony William menționează diverse afecțiuni și dozele de melatonină care ajută în tratarea fiecăreia dintre ele, în cartea sa  Vindecare prin detoxificare  (Cleanse to Heal) :

Insomnia − Cauzele pot include tulburări emoționale (o suferință sufletească, o pierdere sau o problemă nerezolvată în viață), sau stres intens.

     ➾ Melatonină: 5 până la 20 de miligrame pe zi, la culcare

Dependența − Diverse deficiențe, combinate cu constrângerea emoțională, pot amplifica impulsuri de dependență  și te pot epuiza.

     ➾ Melatonină: 5 miligrame de două ori pe zi

Anxietate, angoasă, depresie, epuizare, stres posttraumatic − Poate avea diferite cauze medicale sau poate rezulta de la un șoc emoțional sau de la un stres prelungit.

     ➾ Melatonină: 5 miligrame zilnic la culcare

Vinovăție și tristețe − frământări emoționale și circumstanțe dificile care fie s-au petrecut în trecut, fie au loc în prezent, pot să ne scadă sistemul imunitar și să ne epuizeze de nutrienți necesari.

     ➾ Melatonină: 5 miligrame zilnic la culcare

Pierderea libidoului 

     ➾ Melatonină: 10 miligrame zilnic la culcare

Boala Alzheimer, demență și problemele de memorie

     ➾ Melatonină: 5 miligrame de până la șase ori pe zi

Vezică urinară hiperactivă 

     ➾ Melatonină: 5 miligrame pe zi, la culcare

Cancer 

     ➾ Melatonină: luați până la 20 de miligrame de două ori pe zi

Pentru a vă asigura că aportul de melatonină este suficient și adecvat pentru afecțiunea dumneavoastră, puteți lua în considerare și suplimentele pure, naturale, cum ar fi Melatonina de la Vimergy. Chiar dacă efectele secundare ale melatoninei nu sunt des întâlnite, se recomandă totuși să vă consultați întotdeauna medicul înainte de a lua orice supliment.

Amintiți-vă că relația dintre o bună odihnă și un stil de viață sănătos este un drum cu două sensuri. Lipsa somnului duce adesea la obiceiuri alimentare nesănătoase, epuizare atunci când vrei să faci sport și tulburări cognitive, în timp ce alegerile sănătoase de viață te vor ajuta să te odihnești mai bine. Așadar, asigură-te că faci întotdeauna tot ce poți ca să ai parte de un somn ușor!

Dacă îți place, împărtășește cu alții!