...

Natură, frumusețe și artă sustenabilă – Creatoarea de bijuterii Ana Barbu

Navighează prin bunătăți

Arta sustenabilă încearcă să minimizeze impactul negativ asupra mediului înconjurător și adesea încorporează materiale ecologice, surse de energie alternativă și tehnici de reciclare. De asemenea, sensibilizează publicul cu privire la problemele de mediu și încurajează oamenii să se gândească în mod critic la propriul impact asupra planetei. Aceasta poate lua mai multe forme, inclusiv instalații, sculpturi, picturi și spectacole. În general, urmărește să promoveze o relație mai armonioasă între artă, societate și mediu.

sustainable art flowers pura fons 1

Ana Barbu este o artistă româncă talentată care creează bijuterii moderne și alte obiecte de purtat, folosind cele mai surprinzătoare materiale. Câștigătoare a Târgului Internațional de Bijuterie Contemporană Autor – în 2016, Ana dă viață unor obiecte care în mod normal ar trece neobservate și ne amintește că există frumusețe în tot ceea ce ne înconjoară.

We were curious to find out more about her and her projects, so we addressed a couple of questions to her:

 

Pura Fons: Your creations combine art with the love for nature. Can you tell us a bit about the story and projects you have worked on so far?

Ana: I’ve always been and worked in this way…it’s hard to define what I’m doing – I have some interests that I follow almost obsessively, and I don’t feel like I have much of a choice in the matter. The things that interest me are nature, especially flowers, old or unused objects – even garbage! – primitive, folk and tribal art, fairy tales, myths, dreams, and Jungian psychology. I have some subjects that fascinate me, such as uselessness, transformation, the familiar, control, love…Right now, for example, I’m obsessed with “gates” opened in familiar spaces which lead you to unfamiliar places. These ideas give me a lot of energy to study and work with them – they give me a kind of freedom if you will, but they also limit and suffocate me – pretty much like being in love! I make jewellery and objects from old things and organic materials, and I have a garden where I try to accept any plant without discrimination, and would rather observe what happens than have fixed rules.

sustainable art flowers pura fons 2
Colier statement realizat de Ana Barbu folosind trandafiri uscați
sustainable art flowers pura fons 3
Știința întâlnește natura - o broșă creativă care subliniază frumusețea lucrurilor simple, realizată de Ana Barbu

Pura Fons: Ce înseamnă pentru tine arta sustenabilă și ce factori iei în considerare atunci când realizezi piese de acest gen?

Ana: Eu încerc să trăiesc într-un mod în care să mă simt cât de cât împăcată cu mine, nu știu acuma cât putem fi cu adevărat împăcați cu mica contribuție conștientă a fiecăruia când știm că se taie

ultimile păduri seculare sau că habitatele animalelor polare sunt distruse aproape în totalitate și nu știu cate trilioane de tone de gheață se topesc în fiecare an, milioane de oameni sunt afectați deja de inundații și taifunuri și secete, sau pur și simplu sunt exploatați să producă lucruri cu nemiluita.

 

Încerc să mă concentrez pe ce pot face eu, pot să cobor de pe piedestalul de zeiță, că în mod

evident e o tâmpenie, să admir frumusețea naturii și să împărtășesc asta cu cine vrea să vadă.

 

Trăiesc destul de simplu, la țară, și pun pe internet poze din grădina mea. Scriu despre cât de

bogată poate fi viața când ai multă viață de toate felurile în jur, nu doar oamenii care crezi tu că

sunt ce trebuie. Colectionez gunoaie, lemne putrezite, aripi, carcase de insecte, schelete de plante, lucruri care mi se par frumoase sau au o anumită însemnătate, pământ dintr-un loc unde mi-a apărut Zeița Mamă în vis, apă din marea liniștită ca un lac, și fac bijuterii și un fel de obiecte ritualice pentru un trib care nu există, cum am citit recent într-o carte despre un suflet de-al meu pereche probabil.

 

Pura Fons: Cum crezi că poate juca arta un rol în promovarea sustenabilității și în încurajarea oamenilor să adopte practici mai prietenoase cu mediul în viața de zi cu zi?

Ana: Nu știu exact dacă arta are un rol educativ și influențează în mod activ comportamentul oamenilor sau e doar un fel de imagine a ceea ce se întâmplă. Oricum nu îmi dau seama dacă tot ce putem să facem e doar să vorbim despre distrugerea mediului sau o sa ajungem să și facem ceva în direcția asta, probabil eu în viața asta nu o să aflu răspunsul la această întrebare.

 

Pura Fons: În opinia ta, care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă în prezent mișcarea de artă sustenabilă?

Ana: Probabil o problemă pe care o are arta sustenabilă e că e o enclavă într-un teritoriu mult mai mare dominat de interese materiale și are foarte puține conexiuni cu alte domenii, cum ar fi științele și din cauza asta posibilitățile ei de a influența vreo schimbare sunt destul de limitate.

 

Pura Fons: Cum crezi că va evolua arta sustenabilă în viitor?

Ana: Poate în viitor mai multă colaborare între științe și disciplinele umaniste vor duce la o coeziune

mai mare și o putere de înțelegere mai mare care ar putea fi bazele pentru niște schimbări reale.

sustainable art flowers pura fons 4
Printre numeroase alte plante, Ana are o colecție de aproape 200 de plante suculente
sustainable art flowers pura fons 5
Grădina ecologică a Anei permite tuturor plantelor să crească și să înflorească fără discriminare

Pura Fons: Ai avut vreun moment în care ai fost nevoită să faci un compromis între expresia artistică și responsabilitatea față de mediu în activitatea ta?

Ana: Problemele climaterice sunt mult prea mari ca să existe vreo rezolvare pe care fiecare să o poată face individual, noi ca societate le-am provocat și nu pot fi rezolvate decât la nivel de instituție.

Nu știu ce compromis aș fi nevoită să fac.

 

Pura Fons: Ce materiale foloseşti și cum le alegi?

Ana: Materialele folosite de mine sunt lucruri inutile, rămășițe, resturi pe care le găsesc. E foarte greu

pentru mine să plec de undeva fără să mă întorc acasă cu un obiect sau o plasă de obiecte, fără semințe sau plante. Le aleg intuitiv.

sustainable art flowers pura fons 6
Îndrăzneală, creativitate, originalitate - o broșă statement care vorbește de la sine, de Ana Barbu

Pura Fons: Colaborezi cu comunități și organizații bazate pe aceleași principii?

Ana: Mi-ar plăcea să colaborez mai mult și să socializez mai mult, momentan sunt destul de izolată, în afară de o comunitate online de grădinărit ecologic unde activez mai constant, dar doresc să schimb asta.

 

Pura Fons: Spune-ne câte ceva despre proiectele la care lucrezi în prezent și planurile de viitor.

Ana: Am trei proiecte noi, fac desene după arhetipurile din tarot folosind imaginarul din arta preistorică și lucrez și un fel de amulete cu astfel de scene, vreau să deschid grădina spre vizitare anul ăsta, acum fac planurile pentru plantare și vreau să experimentez cu o grădină mai low-maintenance, după ce până acum am fost extrem de implicată, am fost în honeymoon cu grădina până acum și acum vreau să ne oferim un pic de spațiu. Și al treilea e jurnalul meu de grădinărit pe care îl deschideam o data pe an, dar de vreo jumătate de an m-am străduit să scriu lunar și uneori chiar mai des, despre experiența mea cu trăitul la țară, cu anotimpurile și mai ales despre relația mea cu plantele și gândurile care se pot naște într-un astfel de spațiu.

 

Munca și stilul de viață al Anei sunt o dovadă că frumusețea, moda și arta pot fi realizate fără a avea efecte negative asupra naturii și a mediului înconjurător. Și, la fel ca în natură, fiecare piesă realizat[ de ea este cu adevărat unică și ar face pe oricine o poartă să se simtă special.

Dacă îți place, împărtășește cu alții!