fbpx ...
  • lei
  • лв.

Ouăle de Paște – Simbolul renașterii

Navighează prin bunătăți

Talentul, creativitatea și meticulozitatea sunt doar câteva dintre aptitudinile necesare pentru a urma arta străveche a încondeierii ouălor – piesa centrală a mesei de Paște. Tehnica, precum și simbolistica culorilor și a modelelor tradiționale sunt transmise și învățate din generație în generație. Ouăle încondeiate – rezultat al multor ore de muncă – stârnesc admirație și aduc bucurie și frumusețe sărbătorilor pascale.

Bucovina este deja cunoscută ca o regiune în care tradițiile sunt prețuite. Poate mai puțin cunoscut este faptul că Muzeul Oului din Vama deține una dintre cele mai importante colecții de ouă din lume. Pot fi admirate acolo peste 7.000 de ouă, dintre care aproape jumătate provin din 82 de țări de pe toate continentele.

Unele dintre ouă au chiar și 50-100 de ani vechime, și nu provin doar de la păsări domestice obișnuite, precum găinile sau rațele. Colecția conține, printre altele, ouă rare de emu, flamingo, gecko și chiar de crocodil!

Interesante sunt și ouăle din porțelan, ceramică, piatră și mai ales cele din lemn.

Petronela Iasinovschi este o artistă care lucrează pentru muzeu și care a găsit răbdarea și motivația de a continua această tradiție și de a o ridica la rang de artă. Ea a acceptat să ne împărtășească unele dintre secretele acestui meșteșug.

Pura Fons: Lucrările tale sunt impresionante și autentice – acest lucru necesită cu siguranță multă experiență! Cum ai învățat să încondeiezi ouă?

Petronela: “Am început când eram mică – este o îndemânare pe care o preiei de la rude, verișori, vecini… așa se învață.”

Petronela Iasinovschi pura fons
Petronela, o artistă talentată care continuă tradiția de a decora ouăle manual, cu răbdare.

Pura Fons: Ce culori folosești pentru a decora ouăle?

Petronela: “Sunt vopsele pe bază de ulei care se adaugă la ceară – roșu, maro, negru, verde… Folosesc culori diferite. Există și culori naturale, cum ar fi cele din foi de ceapa sau sfecla roșie.”

Pura Fons: Ce ne puteți spune despre simbolistica modelelor?

Petronela: “Folosesc modele tradiționale din Bucovina, modele bătrânești, cum ar fi “cârja ciobanului”, “creasta cocoșului”, “plugul”, “trifoiul”,”soarele”.”

Pura Fons: Ouăle decorate sunt cu siguranță la mare căutare în România în preajma Paștelui. Aveți solicitări și din străinătate?

Petronela: “Da, în acest moment lucrez la un ou de struț care a fost comandat de cineva din Germania. De fapt, există cerere pentru ouă tot anul, nu doar de Paște.

egg art Petronela Iasinovschi pura fons
Ouă încondeiate cu măiestrie de Petronela, cu modele tradiționale impresionante

Pura Fons: Deci, înțeleg că folosiți ouă de diferite păsări?

Petronela: “Da, folosesc ouă de rață, de gâscă și de struț. Ouăle din lemn sunt, de asemenea, foarte populare.”

Pura Fons: Pe care le considerați cel mai dificil de încondeiat?

Petronela: “Pentru mine niciunul, pentru că îmi face plăcere!”

Pura Fons: De ce fel de aptitudini ai nevoie dacă vrei să înveți despre arta decorării ouălor?

Petronela: “Să aibă talent și răbdare. Trebuie să ai foarte multă răbdare…”

easter art egg Petronela Iasinovschi pura fons
Simetria și precizia modelelor complexe transformă ouăle în opere de artă în miniatură

În mod tradițional, ouăle sunt pictate cu o ustensilă specială, numită ”chișiță” și fiecare culoare este acoperită cu ceară care se topește și se șterge la final, pentru a dezvălui modelul. Având în vedere efortul și munca depusă, aceste ouă sunt mai întâi golite pentru a fi păstrate ani de zile.

Dacă ți-am stimulat simțul creativ, testează-ți talentul și să decorează ouăle fierte pentru Paște!

Fă-ți propriul colorant, fierbând ingrediente naturale în câteva căni de apă:

– coji de ceapă și sfeclă roșie pentru roșu.

– curcuma pentru galben

– spanac și spirulină pentru verde

– afine pentru violet

– varză roșie pentru albastru

easter egg painting pura fons
Un coș decorativ cu ouă colorate va înveseli cu siguranță orice reuniune cu cei dragi de Paște

Fixează o frunză de pătrunjel sau de trifoi pe un ou alb fiert tare, înfășoară-l bine într-un tifon și scufundă-l în vopseaua naturală astfel obținută. Lasă-l câteva ore sau peste noapte. Când oul este colorat, desfă-l și lasă-l să se usuce. Îl puteți face strălucitor cu puțin ulei.

Folosește-ți imaginația și distrează-te!

Dacă îți place, împărtășește cu alții!