În timpul sezonului rece, corpul nostru cere în mod natural alimente care să ne încălzească și hrănească, iar legumele rădăcinoase sunt alegerea perfectă pentru a rămâne puternic în timpul lunilor de iarnă.
Pe lângă beneficiile pe care le au pentru sănătate, rădăcinoasele sunt, de asemenea, ușor de depozitat în cămară – sunt disponibile tot timpul anului, la prețuri accesibile, rămân proaspete mult timp atunci când sunt păstrate corespunzător și poți sta liniștit știind că ai întotdeauna alimente sănătoase la îndemână.
Acestea pot fi folosite pentru a crea o mare varietate de mâncăruri, de la cele mai tradiționale rețete de familie până la combinații sofisticate, exotice și creative. Unele legume rădăcinoase, cum ar fi cartofii, cartofii dulci, țelina și păstârnacul, constituie de obicei baza unui fel de mâncare, în timp ce altele – cum ar fi ghimbirul și curcuma – sunt folosite ca mirodenii.
Iată câteva dintre cele mai bune legume rădăcinoase pe care să le consumi în timpul sezonului rece.
Fie că alegi să le pregătești la cuptor, să faci o supă-cremă, o cremă tartinabilă sau o salată, iată câteva legume rădăcinoase gustoase pe care să le ai mereu în cămară:
Păstârnacul este o sursă excelentă de fibre, vitamina C și K și minerale precum potasiu și magneziu. De asemenea, conține antioxidanți care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar. Este delicios pregătit la cuptor cu ierburi sau în supă-cremă.
Cartofii dulci sunt o altă opțiune excelentă pentru consum pe timp de iarnă. Sunt plini de vitamina A și C, ambele importante pentru imunitate. Cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bogată de fibre, care te pot ajuta să te simți sătul și satisfăcut. Gustul este asemănător cu o combinație de morcov, dovleac și cartof obișnuit. Chiar dacă au o consistență dură la început, se gătesc ușor și devin cremoși, fiind perfecți pentru piureuri, curry și umpluturi pentru plăcinte.
Rădăcina de țelină este o sursă de vitamina C și B6, precum și de potasiu și fibre. De asemenea, conține antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor. Aroma sa intensă, pământie, se combină bine cu dulceața morcovilor și a merelor, așa că le poți da pe toate prin răzătoare și să le faci salată. De asemenea, tăiată în cubulețe poate fi adăugată în supe de legume sau îl puteți coace la cuptor împreună cu alte legume.
Condimentează-ți mâncarea cu ghimbir, turmeric și brusture.
Aceste rădăcini au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice, care pot contribui la îmbunătățirea sănătății tale generale.
Ghimbirul este un remediu deosebit de eficient pentru greață și indigestie și este deosebit de popular datorită aromei sale puternice, care este o combinație de picant, pământiu și citric. De la bucătăria asiatică la turtă dulce și ceai, este un ingredient versatil, cu diverse utilizări.
Curcuma este o plantă medicinale cu aproape 100 de specii ,cunoscute dintre care cea mai cunoscută și utilizată este turmericul. Pulberea de turmeric este folosită ca ingredient de bază în bucătăria asiatică, pentru condimentare (de exemplu în mâncărurile cu curry) sau pentru culoare alimentară naturală galbenă sau portocalie. Turmericul este adesea folosit pentru proprietățile sale antiseptice, antibacteriene și antiinflamatorii. Are posibile efecte pozitive în lupta împotriva cancerului, în susținerea funcțiilor cognitive și în lupta cu Alzheimer, precum și în cazul bolilor de ficat.
Rădăcina de brusture are un conținut ridicat de fibre, care poate ajuta la reglarea digestiei și are, de asemenea, un conținut ridicat de antioxidanți. Poate curăța sângele de toxine, inhiba unele tipuri de cancer, poate fi de ajutor în problemele de piele și poate avea efecte afrodisiace. Deși surprinzător, această rădăcină dulce-amăruie este foarte gustoasă atunci când este călită cu puțin ulei de măsline, cu sare și piper, sau poate fi adăugată în amestecuri stir-fry asiatice.
Toate aceste rădăcinoase sunt sărace în calorii și grăsimi, ceea ce le face o alegere sănătoasă pentru cei care încearcă să slăbească sau să mențină o greutate sănătoasă.
Dacă ești în căutarea unor rețete delicioase, căutarea a luat sfârșit! Avem câteva rețete uimitoare de la Medium Medical, perfecte pentru perioada de iarnă:
✤ Supă pentru salvarea ficatului ✤
Cantități pentru 2-4 porții
Medium Medical numește această supă “aur lichid cald” din motive întemeiate. Este ușor de preparat și sățioasă și poate fi păstrată în congelator în tăvițe de cuburi de gheață pentru atunci când dorești să adaugi un plus de aromă altor rețete.
Ingrediente:
∙ 1 legătură de țelină, tăiată în cubulețe
∙ 6 morcovi, tăiați în cubulețe
∙ 1 dovlecel, tăiat cubulețe
∙ 2 cepe galbene, tăiate cubulețe
∙ 2,5 cm rădăcină de ghimbir, curățată și tocată mărunt
∙ 2,5 cm rădăcină de turmeric, curățată și tocată mărunt
∙ 1 mână rădăcină de brusture curățată și tăiată în felii, opțional
∙ 1 legătură de coriandru sau pătrunjel
∙ 6 căței de usturoi, curățați de coajă
∙ 2,5l de apă
Cum se prepară
▻Pune toate ingredientele într-o oală mare.
▻Pune capacul și adu supa la fierbere la foc mare, apoi redu focul și fierbe la foc mic timp de cel puțin 1 oră, până când ingredientele sunt fierte (dar nu mai mult de 4 ore)
▻Poți consuma supa ca atare, o poți strecura și să consumi doar lichidul, sau poți pune legumele și zeama în blender pentru o supă cremă mai consistentă.
✤ Legume la cuptor cu plante aromatice ✤
Cine a spus că nu există variante sănătoase pentru cartofii prăjiți? Pentru a obține legume pai crocante la exterior și moi în interior, încearcă acest truc: folosește legume fierte și șterge-le bine. Acoperă-le generos cu ierburi și usturoi și coace-le la cuptor până devin crocante.
Ingrediente:
∙ 1,5 kg de legume rădăcinoase ( cartofi, cartofi dulci, păstârnac, morcovi și rădăcină de țelină)
∙ 2 linguri de ulei de nucă de cocos
∙ 1 linguriță de sare de mare
∙ 2 linguri de usturoi tocat fin
∙ 1 lingură de salvie, oregano, rozmarin și cimbru tocate fin fiecare
Cum se prepară
▻Încălzește cuptorul la 200°C. Decojește și taie legumele în bastonașe de mărimea cartofilor pai. Transferă legumele într-o oală mare, acoperă-le cu apă și adu-le la fierbere. Fierbe legumele timp de 5-7 minute, până când sunt fierte complet, dar nu moi.
▻Scurge apa și se șterge legumele. Adaugă peste legume uleiul de cocos, sarea, usturoiul și ierburile și amestecă. Acoperă vasul și amestecă energic până când legumele sunt bine au marginile ușor zdrobite.
▻Tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt. Aranjează legumele pe tavă astfel încât să nu se suprapună. Coace la cuptor timp de 20-25 de minute, întorcând legumele o dată la jumătatea timpului. Scoate-le când marginile devin aurii și crocante.
Servește și savurează!