...

Rețete simple de conserve – mereu la îndemână

Navighează prin bunătăți

Conservarea fructelor și legumelor este convenabilă, ieftină și sănătoasă. În timp ce conservele cumpărate din magazine pot conține conservanți nedoriți, nu ai nevoie decât de câteva ingrediente ca să le faci singur și este mai ușor decât crezi! Avem câteva sfaturi de bază pentru a obține conserve perfecte cu bunătăți care se păstrează bine pentru o perioadă lungă de timp.

Uneori, avem cantități mari de legume sau fructe pe care nu le putem consuma într-un timp scurt – așa că există riscul ca acestea să se strice. Este păcat, deoarece cultivarea plantelor necesită energie de toate tipurile: apă, combustibil și ore lungi de lucru. Prin urmare, risipa de alimente este o pierdere inutilă de bani, timp și energie. În plus, are și un impact negativ uriaș asupra mediului. 

În plus, de multe ori – în mod ironic – alimentele cu care nu mai știi ce să faci azi sunt fix ingredientul pe care nu-l găsești nicăieri atunci când ai cea mai mare nevoie de el! Atunci poți apela la conservele făcute în casă – ai la îndemână ingredientele necesare, economisind în același timp bani și ajutând la protejarea naturii!

healthy canning recipes pura fons 1
Conservă roșii uscate, ardei copți, vinete sau sfeclă în ulei de măsline cu ierburi și usturoi - ca bonus, uleiul infuzat cu arome este delicios!
Conservarea este posibilă fără conservanți, zahăr, fermentare sau chiar oțet!

Cum să obții conserve perfecte? Sterilizarea recipientelor este procesul care împiedică alimentele să se strice pentru o perioadă lungă de timp. În funcție de tipul de alimente pe care vrei să-l conservi, poți fie să încălzești borcanele în cuptor înainte de a le umple, fie să le sterilizezi în apă fierbinte după ce le umpli – sau, de preferință, ambele! De asemenea, este important să închizi borcanele ermetic. În acest fel, acestea se pot păstra bine până la 1-2 ani.

Ca regulă generală, trebuie să eviți șocurile de temperatură, de exemplu:

– după ce ai încălzit un borcan în cuptor, așează-l pe lama unui cuțit și poți apoi să torni ingredientele fierbinți în borcan în siguranță. Dacă torni alimente reci într-un borcan de sticlă fierbinte, s-ar putea ca acesta să se spargă.

-Dacă optezi pentru sterilizarea prin fierbere, paharele sau borcanele reci se pun în apă rece și se aduc treptat la temperatura de fierbere.

Acestea fiind spuse, iată câteva rețete de conserve care sunt surprinzător de ușoare. Am ales pentru tine cele mai pure rețete, fără conservanți, fără zahăr, fără fermentare sau oțet!

 

✤ Fasole verde la borcan ✤

Fasolea la conservă este gătită doar puțin, este suficient de fermă și crocantă pentru salate și garnituri și poate fi adăugată ca ingredient în tocănițe sau supe. 

Ingrediente

∙400 g de fasole verde proaspătă

∙1L apă.

∙1 linguriță de sare de mină grunjoasă

∙ un borcan de sticlă de ¾ L

healthy canning recipes pura fons 2
Simplă, gustoasă, bogată în fibre și săracă în calorii - fasolea verde și cea galbenă poate fi savurată pe tot parcursul anului

Cum se prepară:

▻ Într-o oală mare, adaugă apa și sarea. Se aduce apa la fierbere și se adaugă fasolea verde. 

▻ Așteaptă ca apa să ajungă din nou la fierbere și fierbe fasolea timp de 3-4 minute.

▻ Scoate fasolea și se păstrează apa.

▻ Lasă fasolea să se răcească 5-10 minute, apoi așează tecile ușor pe verticală într-un borcan de ¾ L sterilizat în prealabil.

▻ După ce ai pus toată fasolea în borcan, toarnă în borcan o parte din apa în care a fost gătită, până ajungi aproape de gura borcanului, lăsând 1,5-2 cm gol. Strânge capacul.

▻ Etichetează borcanul cu numele și data, folosind etichete șic detașabile fără urme.

Sterilizare:

Așează o cârpă de bumbac sau un prosop de bucătărie pe fundul unei oale și umple-o cu apă rece. Așează borcanul înăuntru încet și adu apa la punctul de fierbere. Borcanul trebuie să fie sterilizat timp de cel puțin 30 min, până la 1h. Oprește focul și lasă borcanul să se răcească în oală.

Verifică borcanele din când în când în primele două săptămâni. Conținutul și lichidul trebuie să fie la fel de limpezi ca în prima zi, iar capacul trebuie să fie ușor curbat în jos în centru.

 

✤ Roșii cherry proaspete în suc de roșii ✤

Acesta este cel mai bun mod de a păstra roșiile dulci și suculente pentru sezonul rece, pentru supe, tocănițe, sosuri sau sosuri perfecte pentru paste!

Ingrediente (cantitățile pot fi diferite în funcție de tipul de roșii)

∙2-3 kg de roșii coapte

∙2 kg de roșii cherry (tari, fără urme sau zgârieturi) 

∙1-3 lingurițe de sare de mină

∙ muștar uscat, cimbru și/sau oregano (opțional)

∙3 borcane de sticlă ( ¾ L, sau alte dimensiuni)

healthy canning recipes pura fons 3
Păstrează roșiile dulci, suculente și proaspete conservându-le în suc de roșii și folosește-le oricând pentru cel mai bun sos pentru paste sau supă de roșii

Cum se prepară:

▻ Spală bine roșiile cherry, apoi umple borcanele până la gură.

▻ Separat, stoarce sucul de roșii mari cu ajutorul unui storcător – îți recomandăm Storcătorul Omega MM900 sau Storcătorul Omega MM1500.

▻ Adaugă 1 linguriță de sare pentru fiecare litru de suc.

▻ Toarnă sucul peste roșiile cherry – până aproape de gura borcanului, lăsând 1,5 cm liberi.

▻ Strânge bine capacele și sterilizează borcanele urmând pașii de sterilizare de mai sus.

▻ Etichetează borcanul cu numele și data, folosind etichete chic detașabile fără urme.

✤ Magiun de prune fără zahăr ✤ 

Acest magiun își va satisface pofta de dulce fără adaos de zahăr – folosind doar dulceața naturală a fructelor. Acrișor, dulce, bogat – perfect pentru pâinea prăjită de dimineață, clătite sau prăjituri!

Ingrediente

∙ 4 kg de prune dulci, coapte, spălate și fără sâmburi

Borcane de sticlă

healthy canning recipes pura fons 4
Cine are nevoie de liste de cumpărături interminabile, când poți să îți faci propriile conserve uimitoare și delicioase cu un singur ingredient - fructele tale preferate!

Cum se prepară:

▻ Pune prunele într-o oală mare neaderentă și gătește-le până când devin moi și își lasă suc. Amestecă des, pentru a te asigura că nu se lipesc de fundul vasului.

▻ Când au devenit moi și au lăsat mult suc în oală, dă focul la mic și gătește-le până când cantitatea scade la jumătate și gemul devine gros. Se amestecă aproape continuu pentru a vă asigura că nu se lipește de fund.

▻ Se toarnă gemul în borcane sterilizate și se sterilizează folosind pașii de mai sus.

▻ Etichetează borcanul cu numele și data, folosind etichete șic detașabile fără urme.

Bucură-te de prospețimea lor în orice moment al anului!

Dacă îți place, împărtășește cu alții!