Un stil de viață sănătos nu înseamnă să renunți la micile plăceri ale vieții! Din când în când, cu toții avem poftă de mâncăruri de suflet, sau așa numitele ”comfort foods” – și asta e perfect în regulă! Există multe opțiuni sănătoase disponibile care sunt la fel de delicioase ca și varianta lor nesănătoasă. Îți vom arăta cum să creezi deserturi decadente, gustări savuroase și băuturi calde prin substituiri simple, astfel încât să te poți bucura în continuare de alimentele preferate, menținând în același timp o dietă echilibrată.
Aruncă o privire la 5 dintre cele mai bune mâncăruri pentru salvarea creierului inspirate de Medium Medical:
✤ Căpșuni și ”frișcă” fără lactate ✤
Aceasta este o variantă sănătoasă de căpșuni cu frișcă și este delicioasă, mai ales dacă folosești căpșuni proaspete. Rețeta este excelentă ca gustare pentru o persoană, sau poți înmulți cantitățile pentru un fel de mâncare mai consistent sau pentru a crea un desert pentru întreaga familie. Dacă îți dorești o prezentare cât mai apetisantă, servește căpșunile și crema în straturi într-un pahar de sticlă sau bol transparent.
Ingrediente pentru 2 porții:
∙2 banane congelate
∙2 banane proaspete
∙½ până la 1 cană de apă rece sau apă de nucă de cocos
∙½ linguriță de scorțișoară sau pudră de boabe de vanilie pură, sau extract de vanilie fără alcool
∙300 g de căpșuni proaspete, tăiate în sferturi
∙2-4 lingurițe de miere crudă sau sirop de arțar (opțional)
Cum se prepară:
▻Cu un blender sau un robot de bucătărie amestecă împreună bananele congelate cu cele proaspete, ¼ cană de apă (de cocos) și scorțișoară sau extract de vanilie. Mixează până la omogenizare, adăugând lichid până când se ajunge la consistența dorită.
▻Pune crema de banane și căpșunile într-un pahar, bol sau ceașcă, adaugă puțină miere crudă dacă este necesar și servește imediat.
Îți recomandăm să servești desertul în borcanele Tulip WECK pentru un aspect estetic.
✤ Sos cald de afine sălbatice ✤
Acest sos gros, dulce și cald este perfect pentru zilele reci și reconfortant pentru suflet. Și în plus, este atât de ușor de făcut! Pregătește-l în orice moment al zilei, atunci când ai poftă de ceva bun.
Ingrediente pentru 2 porții:
∙600g afine sălbatice proaspete sau congelate
∙4 linguri de miere crudă
∙2 linguri de pudră de semințe de in
∙Fructe de pădure sălbatice proaspete pentru garnitură (dacă sunt disponibile)
∙Fulgii de nucă de cocos pentru garnitură (opțional)
Cum se prepară:
▻Amestecă pudra de semințe de in cu 3 linguri de apă caldă până la omogenizare și las-o deoparte. Pune afinele cu câteva linguri de apă într-o cratiță mare și încălzește-le timp de 5 minute, până când devin moi. Adaugă amestecul de semințe de in și lasă la gătit încă 3-5 minute, până când amestecul se îngroașă.
▻Îndepărtează de pe foc și lasă la răcit 3-5 minute, apoi adaugă mierea crudă chiar înainte de servire.
▻Dacă dorești, poți adăuga arome, cum ar fi pudră de vanilie, scorțișoară sau fulgi de nucă de cocos și poți decora cu fructe de pădure proaspete.
✤ Plăcintă de cartofi cu ierburi ✤
Această plăcintă este o gustare extraordinară simplă, dar este delicioasă și cu dip-uri, sosuri, chutney sau baba ganoush. Este perfectă pentru sandvișuri cu salată, roșii, și ceapă. Este, de asemenea, o garnitură perfectă pentru supe sau salate.
Ingrediente pentru 3 porții:
∙1 kg de cartofi, tăiați grosier
∙½ ceapă mică, tăiată mărunt
∙ 2-3 căței de usturoi, tocați mărunt
∙½ linguriță de boia de ardei
∙½ cană de făină de cassava (manioc)
∙1/3 cană de amidon de cartofi (sau mai mult, dacă este necesar)
∙2 linguri de cimbru tocat (se pot folosi și alte ierburi, cum ar fi oregano sau salvie)
∙1 lingură de pătrunjel tocat
Cum se prepară:
▻Utilizând un vas de gătit la aburi și puțină apă, gătește cartofii la aburi 20-25 min până se înmoaie. Separat, caramelizează ceapa și usturoiul timp de aproximativ 30 de secunde. Pune cartofii într-un castron împreună cu paprika, ceapa și usturoiul. Pasează până la omogenizare și se lasă deoparte 10 min să se răcească.
▻Încălzește cuptorul la 200°C. Tapetează o foaie de copt cu hârtie de copt. Adaugă făina de manioc și amidonul de cartofi la piureul de cartofi și frământă până când obții un aluat moale care nu este lipicios, adăugând mai mult amidon dacă este necesar.
▻Întinde aluatul uniform la aproximativ 1 cm grosime pe foaia de copt, presară-l cu ierburile tocate și presează-l ușor. Se coace la cuptor pentru aproximativ 25-35 min, până când se rumenește deasupra. Se lasă să se răcească timp de 15 min înainte de a se tăia în felii.
✤ Sos de mere și pere ✤
Merele și perele sunt pline de vitamine și antioxidanți, sunt bogate în fibre, susțin pierderea în greutate, reduc toxicitatea sângelui și ajută la sănătatea generală a organismului. Pasate, sunt o gustare excelentă în sine sau pot fi adăugate în alte mâncăruri.
Ingrediente pentru 2 porții:
∙2 mere roșii și 3 pere coapte, tăiate în cubulețe
Ingrediente opționale:
∙3-6 curmale Medjool fără sâmburi
∙½ linguriță de scorțișoară
∙½ linguriță de pudră pură de boabe de vanilie sau extract de vanilie fără alcool
Cum se prepară:
▻Mixează merele și perele tăiate cubulețe într-un blender puternic sau într-un robot de bucătărie. Împarte piureul astfel obținut în două pahare sau boluri. Servește imediat sau stoarce niște suc proaspăt de lămâie deasupra pentru a evita oxidarea, dacă vrei să îl păstrezi pentru mai târziu.
Îți recomandăm borcanele Mold WECK pentru un aspect estetic la servire.
✤ Latte din Fructe de Pădure ✤
Dulce, cremos și delicios – aceas ”Latte” e tot ce ai nevoie ori de câte ori ai poftă de o băutură caldă, și în plus arată incredibil de apetisant!
Ingrediente pentru 2 porții:
∙¾ cană de apă
∙½ cană de lapte vegetal neîndulcit pe bază de plante
∙½ cană de afine sau căpșuni sălbatice congelate sau proaspete
∙1-2 linguri de sirop de arțar
Ingrediente opționale:
∙½ linguriță de praf de scorțișoară
∙½ linguriță de praf de anason
Cum se prepară:
▻Combină toate ingredientele într-un blender până la omogenizare. Când este gata, poți strecura băutura pentru a îndepărta semințele de afine sau căpșuni, dar acest pas este opțional.
▻Încălzește la foc mic (nu trebuie să fiarbă).
▻Toarnă în două cești și, dacă dorești, adaugă deasupra spumă de lapte vegetal și presară scorțișoară. Pentru o prezentare încântătoare, folosește pahare sau cești transparente.
Sfatul Mediumului Medical: pentru a fi sigur că eviți ingrediente nesănătoase, fă-ți propriul lapte din nuci, nucă de cocos sau ovăz sau caută mărci care folosesc doar ingrediente naturale și pure. Dacă alegi să ți-l faci singur, îți recomandăm Storcătorul MM1500, care extrage laptele din nuci extrem de bine.