...

Pericolele din acidul citric artificial

The Dangers of Artificial Citric Acid

Navighează prin bunătăți

Acidul citric este cel care dă multor fructe gustul lor acru. Acest lucru a determinat dorința experților în știința alimentară de a-l recrea artificial pentru a obține arome alimentare, conservanți și stabilizatori. În timp ce în natură este prezent în cantități tolerabile pentru organism, cel artificial utilizat pe scară largă provine dintr-un tip de mucegai care se hrănește cu zahăr mai degrabă decât cu fructe. Asta ridică îngrijorarea că acidul citric artificial ar putea avea efecte adverse asupra sănătății, inclusiv alergii, probleme digestive și boli cronice.

Multe fructe și legume, în special fructele citrice, conțin în mod natural acid citric. Efectele asupra sănătății ale acestei substanțe variază în funcție de sursă și cantitate. În timp ce o cantitate moderată din surse naturale poate avea chiar anumite beneficii pentru sănătate, cantitățile mari – și mai ales cel care se obține artificial – pot fi dăunătoare pentru organism.

There are more than one hundred distinct species of citrus, commonly grown, or rare cultivars and hybrids
Există mai mult de o sută de specii distincte de citrice, unele cultivate în mod obișnuit, dar și soiuri și hibrizi rari

Acid citric obținut din fructe

Citricele, inclusiv lămâile, lime-ul, portocalele, grapefruit-urile, mandarinele, pomelo și sucurile lor sunt cele mai bogate surse naturale de acid citric. Alte fructe și legume cu conținut mai scăzut de acid citric includ rodiile, ananasul, smochinele, căpșunile și anumite fructe de pădure.

Acidul citric natural poate ajuta la protejarea celulelor de radicalii liberi nocivi și poate ajuta la reducerea simptomelor de îmbătrânire și a inflamației.

Acest acid natural slab poate îmbunătăți capacitatea organismului de a absorbi minerale din alimente și suplimente, inclusiv calciu, fier și magneziu. Acest lucru poate îmbunătăți sănătatea oaselor, sângelui și mușchilor și poate preveni sau repara deficiențele.

Deoarece crește aciditatea urinei și se leagă de calciul din urină, acidul citric poate ajuta și la evitarea pietrelor la rinichi. Totuși, în mod paradoxal, consumul unei cantități mari de acid citric poate de fapt crește riscul de a forma pietre la rinichi.

Prin capacitatea sa de a stimula formarea bilei și a acidului gastric, acidul citric poate ajuta și la digestie. Acest lucru poate îmbunătăți absorbția și descompunerea nutrienților și poate reduce balonarea, constipația și indigestia.

Aceste posibile beneficii și alți factori pozitivi au plasat acidul citric pe lista substanțelor general aprobate. Prin urmare, acidul citric artificial fabricat industrial beneficiază în mod înșelător de aceleași certificări, deși nu oferă aceleași beneficii pentru sănătate. Dimpotrivă, conform studiilor, poate fi de fapt dăunător pentru sănătate.

Acid citric obținut din mucegai

Utilizarea crescută și popularitatea ca potențiator de gust, conservant, precum și ca ingredient în cosmetice și produse medicale a ridicat nevoia unei producții în masă la scară mare.

Pentru a satisface cererea folosind resurse naturale, producătorii ar avea nevoie de o cantitate mare de fructe, ceea ce înseamnă și costuri mai mari.

Prin urmare, oamenii de știință din industria alimentară au recurs la metode mai eficiente, mai ieftine și productive, chiar dacă acest lucru a însemnat compromiterea calității în favoarea cantității.

Cea mai convenabilă soluție a fost folosirea unui mucegai negru numit Aspergillus niger pentru a fermenta substanțele zaharoase precum siropul de porumb. Problema este că Aspergillus niger, ca multe alte mucegaiuri, este un alergen puternic. Acest lucru poate provoca reacții negative la anumite persoane și poate fi periculos dacă este consumat în cantități mari. Poate provoca reacții alergice, probleme cu stomacul și atacă smalțul dinților.

It is important to consume citric acid obtained from the fermentation of fruits
Este important să consumi acid citric obținut din fermentarea fructelor

Mai mult, pentru a spori și mai mult producția, acidul citric sintetic este fabricat folosind mucegaiuri care au suferit modificări genetice, ceea ce prezintă riscuri suplimentare pentru sănătate, cum ar fi riscul crescut de cancer.

Varietatea utilizărilor

Mulți oameni iubesc aroma acrișoară și acidulată a acestei substanțe utilizate pe scară largă. Chiar dacă unii consumatori sunt conștienți de efectele sale dăunătoare asupra sănătății, este ușor să fii păcălit de faptul că unele produse conțin doar o cantitate mică.

La verificarea etichetelor, acidul citric poate apărea și ca E330, citrat de sodiu sau sare de lămâie.

Dar chiar dacă unele produse conțin doar cantități mici, ceea ce se trece cu vederea este faptul că substanța este folosită în mai multe scopuri, în diverse tipuri de produse, iar toate acele cantități mici adunate împreună pot rezulta într-un aport ridicat. Dacă doriți să deveniți mai conștienți despre sursele de acid citric, este important să verificați etichetele acestor produse comune pe care le folosim și le consumăm zilnic și care de obicei conțin acid citric:

Băuturile comerciale

Folosit în băuturi răcoritoare, limonade și sucuri de fructe, printre altele ca potențator de aromă, oferind o aromă proaspătă și acidulată. De asemenea, este conservant prin inhibarea microbilor și prelungirea duratei de valabilitate a băuturilor. De asemenea, stimulează carbonatarea băuturilor spumante.

Dulciuri și alimente congelate: se adaugă în înghețată, sorbeturi, bomboane și alte deserturi din aceleași motive pentru care se adaugă în băuturi. De asemenea, poate amplifica gustul fructelor și textura alimentelelor congelate, acționând ca potențiator de aromă. Poate ajuta la păstrarea aroma inițială a fructelor la congelare și la creșterea dulciului acestora. Când vine vorba de înghețată, poate modifica textura făcând-o mai netedă și evitând formarea de cristale.

Lemon juice is a natural product that can effectively clean surfaces
sucul de lămâie este un produs natural care poate curata eficient suprafețele

Alimente conservate: acidul citric este folosit pentru a opri fructele, legumele, sosurile și supele de a merge prost;

Agenți de curățare: Țesăturile, ceramica, metalele și alte suprafețe pot fi curățate folosind acid citric. Acesta dizolvă și îndepărtează depunerile de calcar, de săpun și petele de rugină. Descompune ionii de calciu și magneziu, responsabili pentru acumularea de calcar și ajută la inhibarea creșterii bacteriilor și mucegaiurilor. Natura sa acidă dizolvă oxidul de fier în petele de rugină, făcându-le mai ușor de îndepărtat. În plus, ajută la neutralizarea mirosurilor neplăcute prin descompunerea compușilor organici.

Suplimente și medicamente: acidul citric este utilizat pentru a aroma, conserva sau stabiliza medicamentele și suplimentele alimentare, inclusiv aspirina, antiacidele, vitaminele și mineralele, sau pentru a le modifica pH-ul. Cu toate acestea, poate interfera cu absorbția unor medicamente și poate facilita absorbția metalelor grele.

Pericolele acidului citric

Medical Medium vorbește despre acidul citric

În cartea sa Vindecare prin Detoxifiere, Medical Medium plasează substanța pe lista aditivilor chimici care ar trebui evitați:

„Acidul citric este foarte iritant pentru mucoasa stomacului și a tractului intestinal, așa că poate crea multă inflamație și disconfort dacă ești sensibil la el. Acidul citric (aditivul) nu este același lucru cu acidul natural din citrice. ”

El menționează și diferența dintre cele două, punând accent pe importanța consumului de citrice proaspete și evitând aditivii prelucrați artificial:

„Încercați să nu le confundați pe cele două. Citricele în sine sunt un aliment vindecător. Cu toate acestea, ingredientul izolat acid citric este adesea derivat din porumb. Mai ales dacă te confrunți cu orice fel de durere de stomac, fii atent la acidul citric de pe etichetele ingredientelor și ia în considerare să sari peste alimentele care îl includ.”

Oamenii de știință Iliana E. Sweis și Bryan C. Cressey au efectuat, de asemenea, un studiu care a demonstrat că acidul citric artificial determină reacții alergice la unii indivizi, în funcție de istoricul lor medical și de predispoziția genetică. Studiile menționează că au apărut ”dureri musculare, dispnee, crampe abdominale și nervozitate de obicei după 2-12 ore de la ingerarea alimentelor, băuturilor sau vitaminelor care conțin MCA.”

Aceleași persoane au consumat și acid citric provenit din surse naturale, dar rapoartele afirmă că „Niciunul dintre cei patru indivizi din aceste rapoarte de caz nu dezvoltă astfel de simptome atunci când ingerează forme naturale de acid citric, cum ar fi în lămâi și lime”.

Printre alte pericole cunoscute cauzate de acidul citric:

Eroziunea dinților: concentratiile mari sau consumul frecvent pot eroda smaltul dintilor. Această eroziune poate duce la carii dentare și alte probleme dentare, în special atunci când sunt consumate sub formă de băuturi acide precum sucurile de citrice.

Disconfort abdominal: pentru anumite persoane, consumul de acid citric poate duce la dureri de stomac. Acest disconfort se poate prezenta sub formă de diaree, balonare sau dureri de stomac.

Interacțiunea cu medicamentele: poate interfera cu absorbția sau efectul anumitor medicamente.

Pietre la rinichi: chiar dacă o cantitate moderată de acid citric natural poate preveni formarea pietrelor la rinichi, cantități mari de substanță obținută artificial pot determina de fapt formarea acestora.

Majoritatea oamenilor pot consuma cantități normale de acid citric natural fără a suferi consecințe negative. Cu toate acestea, consumul excesiv poate provoca reacții adverse. Ca și în cazul altor aditivi și ingrediente alimentare, moderația este cheia. Este recomandat să discutați cu un specialist dacă ești îngrijorat de consumul de acid citric sau dacă ai oricare dintre reacțiile menționate mai sus.

Dacă îți place, împărtășește cu alții!