Florile au un impact puternic asupra trăirilor noastre și aduc bucurie vieții de zi cu zi.
Însemnătatea lor diferă în funcție de ocazie, țară și cultură. Totuși, există și simboluri care au intrat în limbajul universal al florilor.
Cum alegem florile potrivite pentru a transmite un buchet de emoții?
Iulia Vlad – floristă certificată la nivel internațional – ne aduce sugestii pline de șarm și originalitate:
Pura Fons: Care a fost prima ta experiență cu aranjamentele florale și cum ai descoperit această pasiune?
Iulia: Primul contact cu florile a fost în grădina bunicilor și a părinților, de unde îmi plăcea de mică să mă “aprovizionez” cu flori pentru a aranja vazele din casă. Bunica punea mușcate și busuioc în vaze, mama gladiole si trandafiri. Ai mei se asigurau să avem flori în grădină din primăvară până-n toamnă, așa că, oriunde priveam, eram înconjurată de flori.
Am crescut cu ideea că o casă fără flori nu este în totalitate “acasă”, așa ca nu ratam nicio ocazie de a înfrumuseța încăperile cu flori.
Tehnic vorbind, acum doi ani am primit cadou un curs de florist de la soțul meu, programator dar iubitor de flori la rândul său.
Îmi era clar că iubeam dintotdeauna florile, însă mi-am dorit să aflu dacă și știu să fac ceva din ele. După primul curs s-au declanșat spiritul creator, curiozitatea și perseverența și am descoperit că, da, pot sa creez povești din flori cu care să rezoneze și cei din jurul meu. Așa a luat ființă “A Flower Journey”, pagina în care aștern călătoria mea în lumea florilor.
Pura Fons: La fiecare ocazie, aranjamentele tale par să spună o poveste – despre eleganță, gingășie, puritate, energie vibrantă sau esența unui întreg anotimp. Cum îți alegi florile? Care sunt preferințele și criteriile tale?
Iulia: Cu toții ne dorim sa fim autentici și diferiți. Dorința mea, mai ales de când am început să conștientizez real (și să și monetizez) acest hobby, a fost ca de fiecare dată să creez ceea ce mi-ar plăcea și mie să primesc.
Florile trebuie să fie întotdeauna proaspete, de sezon (pe cât se poate), să se potrivească atât cu cel care oferă, cât și cu persoana căreia îi sunt destinate și să spună o poveste. Sunt curioasă de fel și îmi place să știu ocazia pentru care fac un anumit aranjament, profilul persoanei care va fi surprinsă și preferințele florale ale clientului. Apoi, las creativitatea să își spună cuvântul. Nu am creat niciodată două aranjamente identice, lucru care imi amintește că și noi, oamenii, suntem diferiți și unici.
Vizual si olfactiv, florile trebuie să te încânte. Eu sunt genul de persoană pe care o impresionează partea estetică a unui produs și atenția la detalii, iar asta vreau sa transmit și eu la rândul meu.
Altfel, îmi plac mult florile de primăvară, poate și pentru că este anotimpul meu preferat. Culori pale, diafane, curate. Dar iubesc și culorile tari, de toamnă. Culori de foc, culorile apusului.
În egală măsură, sunt destul de critică la adresa mea, observ orice petală ușor șifonată sau orice asimetrie, oricât de mică ar fi și aștept cu emoție momentul în care livrez aranjamentele.
Din fericire (și o spun cu recunoștință), reacțiile celor la care ajung florile mele sunt peste așteptări. Iar acest lucru îmi dă curaj și bucurie.
Pura Fons: O vorbă spune că “nu există buruieni, ci doar flori care cresc în locul nepotrivit”. Poți să ne dai exemple de plante pe care în mod normal nu te aștepți să le vezi într-un buchet, sau combinații neașteptate de plante care îți plac?
Iulia: Crescând la sat, am avut ocazia să învăț de mică denumiri de plante și flori, să le observ, să le palpez, să le adulmec, să îmi creez mici favorite. Mă inspiră natura și nu îmi este teamă să introduc în creațiile mele crengi de copac, buchetele de măceșe sau de mure, iederă sau plante aromatice din grădină. Îmi plac, de asemenea, accentele date de plantele suculente în buchete sau aranjamente. Nu există reguli în crearea unui buchet și exprimarea creativității, cât timp există armonie și emoție.
Pura Fons: Ce aranjament floral creat de tine ți-a adus cea mai mare satisfacție? Ce l-a făcut special?
Iulia: Aș putea spune că aranjamentul pregătit pentru examenul de florist, la care am și obținut certificare internațională ca florist, m-a făcut tare mândră. A fost ”my starting point” în care mi-am demonstrat că ceva bun fac în acest domeniu. A fost special prin sumedenia de emoții adunate în el și prin faptul că am înțeles cât de mult îmi plac florile pastelate.
Totodată, îmi place mult sa fac cutii florale, care sunt și foarte cerute și apreciate, iar acestea sunt întotdeauna printre preferatele mele.
PuraFons: Există multe “reguli din popor” despre flori și simbolistica lor. Consideri că sunt anumite reguli care trebuie respectate cu strictețe?
Iulia: Personal, sunt convinsă că florile au valoarea și simbolistica pe care fiecare le-o dă. Am reușit să integrez flori mai puțin dorite în aranjamente care, la final, au arătat grozav. Pentru mine, calele simbolizează eleganța, pentru tine pot însemna tristețe. Mie imi plac garoafele (chiar imi plac mult), ție îți pot părea niște flori învechite.
Cu cât suntem mai deschiși, cu atât putem vedea potențialul și frumusețea unei flori. Desigur, sunt și persoane care sunt foarte stricte în privința anumitor flori si respect acest lucru, drept pentru care mă mulez pe cerințele și preferințele lor.
Pura Fons: Trandafirii roșii – simbolul iubirii. Adevăr sau clișeu? Ce alte sugestii ai pentru cei care vor să își exprime sentimentele cu originalitate?
Iulia: Cumva, este greu să dezobișnuiești o persoană de vechiul obicei de a asocia trandafirul roșu cu iubirea. Însă nu este și imposibil.
Eu zic ca îți poți da seama de la prima impresie dacă un om are bun gust. Sunt oameni care sunt deja iubitori și cunoscători de flori, oameni care au nevoie de ghidare, și oameni care se lasă pe mâna mea.
Sigur, sunt ferm convinsă că sunt multe persoane care sunt foarte multumite cu un buchet clasic din verdeață și cateva fire de flori clasice. Într-o lume în care “gestul contează”, m-aș bucura ca gestul sa aibă bun gust, chiar și la un buget redus.
Un prim pas ar fi cel de a începe să ne educăm mai mult în direcția florilor. Pentru mine, un buchet din frezii parfumate sau ranunculus diafan exprimă la fel de multă iubire, cu un plus de eleganță.
Revenind la trandafiri, dacă rămânem fani ai acestor flori, merită amintit ca sunt atâtea soiuri fantastice de trandafiri parfumați, cum ar fi trandafirii de grădină, O’Hara sau David Austin.
Cu alte cuvinte, propun curiozitate față de flori și întoarcerea la simplitate. “Keep it simple” este o vorbă înțeleaptă, care m-a convins că aduce multe beneficii în orice domeniu.
Pura Fons: În multe părți ale lumii, în a doua duminică din luna mai – deci anul acesta pe 14 mai – se sărbătorește Ziua Mamei. Este un motiv de sărbătoare, și cu siguranță un buchet ar aduce un zâmbet mamelor. Ce sugestii ne-ai putea da?
Iulia: Pentru mame și nu numai: flori parfumate și neapărat pastelate: roz pal, alb, crem, lila, bleu. Ambalaj cat mai natural, sau deloc ambalate. Cât de frumoasă este naturalețea, nu? Frumusețea și naturalețea sunt, cumva, sinonime.
Buchetele mixte sunt frumoase, însă nu poți da greș cu un buchet format dintr-un singur tip de flori. Simple, dar întotdeauna spectaculoase, mai ales ca sunt oferite cu dragoste.
Pura Fons: Ce planuri sau proiecte ai în minte pentru viitor?
Iulia: Îmi plac oamenii, așa ca îmi doresc să-i întâlnesc și să le împărtășesc din experiența și dragostea mea pentru flori. Drept urmare, mă gândesc că diverse ateliere/workshopuri, atât pentru adulți, cât și pentru copii, ar fi apreciate. Totodată, îmi doresc să particip la cât mai multe evenimente pe care să le înfrumusețez cu florile mele. Este un domeniu în care te descoperi cu fiecare floare care îți trece prin mână, de aceea perfecționarea continuă este necesară.
În același timp, îmi propun să păstrez obiceiul de acasă și să plantez flori în propria grădină pe care să le și folosesc în aranjamentele mele, pentru o notă și mai personală, și, poate, într-o zi, sa organizez un workshop floral chiar în livada mea.
E frumos să visezi și cred că acel moment când lucrezi și aspiri pentru ceva viitor este, de multe ori, o împlinire chiar mai mare decât visul în sine.