...

Adevărul despre suplimente

The Truth About Supplements - blog post featured image

Navighează prin bunătăți

Sunt suplimentele benefice?  

Crezi că ai o dietă sănătoasă și nu ai nevoie de suplimente? Ești sigur că obții suficiente tipuri de legume, fructe, cereale integrale, fasole și leguminoase, proteine cu conținut scăzut de grăsimi și produse lactate? Sau simți lipsă de energie sau că sistemul tău imunitar ar avea nevoie de un impuls?

Într-o lume ideală, nimeni nu ar avea nevoie de suplimente alimentare. Am mânca diete bine echilibrate care oferă toate vitaminele, mineralele și alți nutrienți de care organismul nostru are nevoie. Din păcate, adevărul este că majoritatea obiceiurilor noastre alimentare sunt departe de a fi ideale. Aici sunt utile suplimentele, oferindu-ți sprijinul de care corpul tău are nevoie pentru a rămâne sănătos.

Suplimentele alimentare pot fi folosite pentru a corecta deficiențele de vitamine și minerale pe care nu le obții prin dieta zilnică. Suplimentele te asigură că vei obține suficiente nutrienți zilnic. Există dovezi clinice că, pe lângă faptul că oferă beneficii pentru sănătate, anumite suplimente pot reduce simptomele afecțiunilor medicale. De exemplu, potrivit dr. Jeffrey Millstein, medic la Penn Internal Medicine Woodbury Heights, „Pe lângă o dietă sănătoasă, există dovezi că unele suplimente vă pot aduce beneficii bunăstării generale cu riscuri mici sau deloc”.

Opțiunile ieftine, cu costuri reduse pentru suplimente pot face compromisuri în ceea ce privește calitatea, fără să includă nutrienții esențiali sau folosind versiuni mai puțin eficiente.
woman holding gray steel spoon eating healthy
Consumul suplimentelor poate fi un ajutor pentru sănătatea ta generală

Alegerea suplimentelor potrivite  

Suplimentele sunt o modalitate ușoară și eficientă de a-ți îmbunătăți sănătatea fizică sau mentală. Dar există o mare varietate disponibilă astăzi pe piață. De la vitamine și minerale individuale până la amestecuri de nutrienți și ierburi, există numeroase produse care oferă beneficii specifice pentru sănătate. 

Multivitaminele conțin o combinație de vitamine și minerale pentru a umple golurile nutriționale. Sunt eficiente din punct de vedere al costurilor și pot avea mai multă sinergie nutritivă decât vitaminele individuale. Cu toate acestea, nivelurile predeterminate de multivitamine pot face dificilă asimilarea anumitor nutrienți de care aveți nevoie mai puțin sau mai mult. 

Este adevărat că multivitaminele transformă complexitatea în comoditate, dar nici un complex de multivitamine nu poate fi soluția unică pentru tot. Există nevoi diferite, cum ar fi diferite vârste (de exemplu, copiii mici au nevoie de o doză mai mare de vitamina C pe măsură ce oasele lor cresc), diferite genuri (de exemplu, bărbații au nevoie de mai multe vitamine B decât femeile) sau diferite etape ale vieții (de exemplu, femeile însărcinate au nevoie de mai mult fier și folat). 

Suplimentele sunt, de asemenea, disponibile în numeroase forme, inclusiv capsule, pulberi și lichide. Fiecare formă de supliment are propriile sale avantaje și dezavantaje în ceea ce privește rata de absorbție, comoditatea, ușurința de utilizare și costul. Unele dintre aceste avantaje și dezavantaje sunt: 

Capsule: cea mai comună formă care oferă o mai bună stabilitate și absorbție. Uneori există chiar și un efect de eliberare în timp. Cost eficient și ușor de transportat, dar nu poți ajusta doza. 

Pulberi: gata de amestecat în apă sau suc. Versatile și ușor de personalizat, populare printre copii. O alternativă potrivită pentru cei care au pastile de înghițit când sunt pe drum. Pot conține uneori zahăr adăugat pentru a le face mai gustoase. 

Lichide: una dintre formele cel mai ușor absorbite. În general, lichidul este mai bine tolerat, dar gustul său poate să nu fie chiar delicios. 

Pericolele suplimentelor ieftine

Alegerea suplimentelor ieftine poate părea inițial o mișcare inteligentă, prietenoasă cu portofelul, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Există și o altă parte a monedei. 

Adesea, opțiunile ieftine reduc calitatea și nu includ nutrienți esențiali sau folosesc versiuni mai puțin eficiente. În plus, suplimentele de calitate scăzută conțin adesea aditivi și lianți toxici care sunt dăunători pentru sănătatea și starea ta de bine. Acest lucru minimizează efectele benefice pe care crezi că le veți obține din vitaminele sau mineralele pe care le adaugi în organism. 

person's hand holding a white flower with capsule
Cercetarea și controlul calității sunt esențiale pentru a asigura siguranța și eficacitatea suplimentelor

Unele dintre domeniile în care suplimentele low-cost sunt îndoielnice sunt:

Controlul calității

Un motiv important de îngrijorare în privința suplimentelor ieftine este controlul calității și standardele de producție. Sau mai bine zis, lipsa acestora. În timp ce industria sănătății este supusă unor grade diferite de reglementare în diferite țări, producătorii de suplimente ieftine pot exploata lacunele din legislație.

Sau, pot opera din regiuni în care legile sunt lejere. Fără a fi nevoiți să respecte standardele de reglementare stricte, producătorii pot produce și distribui produse substandard, dar care sunt ieftine. Dar trebuie să fim conștienți de faptul că este posibil ca aceste produse să nu îndeplinească standardele internaționale de calitate și siguranță și că nu există nicio garanție a eficacității lor.

Ingredientele

Pentru a reduce costurile, unii producători pot face compromisuri cu privire la calitatea materiilor prime utilizate în procesul de producție. Ei folosesc adesea ingrediente de calitate inferioară care reduc eficacitatea acestor suplimente.

În plus, standardele scăzute de producție pot duce la includerea de contaminanți precum metale grele, pesticide și agenți microbieni. Acest lucru reduce beneficiile dorite ale suplimentelor și poate provoca rău celor care le iau.

Pot exista și multe ingrediente nemedicinale neașteptate în suplimentele ieftine. Unele dintre acestea pot declanșa reacții adverse la unele persoane. Ingredientele pot include agenți de îngroșare și aditivi, conservanți, gluten, coloranți sau chiar zaharuri, sare și talc!

Biodisponibilitate

Un aspect important al suplimentelor este biodisponibilitatea acestora. Aceasta se referă la proporția de ingredient activ care intră în sânge și produce efectele dorite.

Versiunile low-cost folosesc adesea forme inferioare de nutrienți, făcându-le mai greu de absorbit de organism. Acest lucru înseamnă că, în timp ce crezi că oferi corpului tău nutrienții necesari, adevărul este că corpul tău nu va putea lucra cu acești nutrienți pentru a-ți maximiza bunăstarea.

Woman holding baby beside man smiling
Asigură-te că ai un viitor mai luminos alegând să investești cu înțelepciune în sănătatea ta

♣ Etichete înșelătoare

Nu te lăsa indus în eroare acordând mai multă importanță bugetului tău în detrimentul beneficiilor pe termen lung pentru sănătate. Suplimentele ieftine se bazează adesea pe practici de marketing și etichetare înșelătoare.

Producătorii ar putea exagera potența produselor lor sau pot folosi o terminologie vagă pentru a crea o impresie falsă a eficacității. Fără să existe certificări de calitate, cercetare științifică sau testare de către o terță parte. Această lipsă de informații ar trebui să ducă la neîncredere și un sentiment scăzut de credibilitate, dar uneori oamenii ignoră acest lucru și se concentrează doar pe cost.

♣ Efecte secundare

Standardele de fabricație inconsecvente și utilizarea ingredientelor inferioare cresc probabilitatea de efecte secundare adverse. Riscurile potențiale cu care te poți confrunta includ reacții alergice, probleme gastrointestinale și interacțiuni cu medicamente. Producătorii de suplimente ieftine nu investesc în cercetare pentru a asigura siguranța sau tolerabilitatea produselor lor. Astfel, tu, în calitate de consumator, ar trebui să fii precaut atunci când cumperi astfel de produse.

Din toate aceste motive menționate mai sus, a lua suplimente ieftine este în general o pierdere de timp și bani, atât în ceea ce privește investiția, cât și sănătatea. Poți fi sigur că, în general, cu cât este mai ieftin suplimentul, cu atât este mai probabil să conțină substanțe sintetice și ingrediente de mai slabă calitate.

Concluzie 

Reține că, deși suplimentele ieftine pot reprezenta inițial o modalitate de a salva costuri, nu trebuie să treci cu vederea costul pe termen lung al sănătății compromise. Profilurile de nutrienți inadecvate, împreună cu potențialii contaminanți și formulările greșite ale suplimentelor pot contribui la probleme de sănătate în timp. Acest lucru poate duce la creșterea cheltuielilor cu asistența medicală, exact contrarul intențiilor tale. Investiția în suplimente de înaltă calitate poate părea costisitoare la început, dar recompensele pentru sănătatea și starea bună pe termen lung vor depăși diferența inițială de cost.

 

Consultați-vă medicul înainte de a lua orice supliment alimentar. Discutați potențialele efecte secundare și interacțiunile cu orice medicament pe care îl puteți lua.

Dacă îți place, împărtășește cu alții!