fbpx ...

De ce crește Popularitatea Suplimentelor Adaptogene?

Navighează prin bunătăți

Suplimentele adaptogene sunt opțiunea naturală pentru a susține echilibrul funcțiilor tale interioare, te ajută să faci față mai bine stresului și anxietății, să îți menții nivelul de energie ridicat și să te odihnești bine. Cum fac toate acestea? Prin identificarea nevoilor corpului și reglarea funcțiilor, hormonilor, dispozițiilor și sistemelor acestuia pentru a reduce efectele negative pe care le au factorii de stres asupra sănătății.

Perioadele recente cu provocări i-au împins pe cercetători spre studiul acestor plante uimitoare care ajută corpul uman să facă față stresului și problemelor asociate folosind ingrediente naturale. Ca dovadă a eficienței lor, consumul a crescut constant, devenind unul dintre cele mai populare suplimente din ultimii ani, potrivit nutritionaloutlook.com și foodbeverageinsider.com, printre alții.

 

Se spune că adaptogenii sunt capabili să identifice nevoile particulare ale fiecărei persoane și să intervină exact când și unde este nevoie.

Confruntarea cu stresul

Efectele negative ale stresului și epuizării atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mentale vin adesea cu consecințe considerabile, uneori conducând chiar la boli grave.

Presiunea mentală este aproape inevitabilă în viața de zi cu zi și, prin urmare, este crucial să recunoaștem și să găsim modalități sănătoase de a face față acesteia.

Unele dintre aceste situații stresante – numite și stresori – ar putea suna familiare pentru mulți dintre noi:

・Stresul legat de muncă, cum ar fi un volum mare de muncă, ore lungi de lucru, management defectuos, așteptări neclare și nesiguranța locului de muncă.

・Schimbări ale vieții, cum ar fi mutarea într-o casă nouă, căsătoria, sosirea unui copil, despărțirea de partener, pierderea unei persoane dragi sau orice altă schimbare care poate perturba rutinele normale, necesitând abilități de adaptare și de adaptare.

・Stresul financiar, cum ar fi datorii, venituri mici, șomaj sau cheltuieli neașteptate.

・Probleme de sănătate, cum ar fi boli cronice, răni, dizabilități sau tulburări mentale care pot limita funcționarea, pot provoca durere sau pot necesita tratament.

・Factori de stres de mediu, cum ar fi zgomotul, poluarea, aglomerația sau dezastrele naturale.

Adaptogenic Supplements pura fons 2
Stresul este trăit diferit de fiecare persoană - prin urmare, este greu să găsești o soluție unică pentru toate situațiile

Aici adaptogenii își dovedesc calitățile unice: se spune că sunt capabili să identifice nevoile particulare ale fiecărei persoane și să intervină exact când și unde este nevoie.

Acest lucru a stârnit interesul oamenilor de știință moderni, care sunt motivați să studieze calitățile acestor plante. Un articol recent publicat de Forbes afirmă că „Cercetătorii spun că plantele adaptogene interacționează cu axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (HPA), care este un sistem complex de glande, hormoni și receptori din corpul uman. Axa HPA este centrală pentru homeostazia organismului, răspunsurile la stres și metabolismul energetic.”

gotu kola green leaf salad
Gotu kola este folosită în bucătăria asiatică ca ingredient în salate cu ceapă, nuci zdrobite și fasole

Odihnă suficientă

Pe lângă stresul de zi cu zi, un alt aspect crucial este odihna suficientă. Corpul și mintea ta au nevoie de un somn de bună calitate pentru a se regenera și reîncărca. Somnul de bună calitate este esențial pentru menținerea sănătății și a bunăstării, cu impact asupra diverselor aspecte – de la menținerea unei greutăți sănătoase până la productivitate și imunitate.

Din păcate, un stil de viață ocupat și agitat te poate face adesea să te simți neliniștit noaptea. Aceasta înseamnă dificultăți de a adormi, insomnie, trezirea des în timpul nopții sau un număr insuficient de ore de somn.

Atunci când nu dormi suficient, corpul tău produce hormoni care creează apetit excesiv, care te pot face să consumi mai multe alimente decât ai nevoie și, în consecință, duc la creșterea nedorită în greutate.

Evident, lipsa somnului afectează și concentrarea, productivitatea, memoria și abilitățile de rezolvare a problemelor, care îți pot afecta eficiența la locul de muncă.

Pentru a evita toate aceste probleme și pentru a-ți îmbunătăți somnul, trebuie să urmezi un program regulat de somn, să eviți cofeina, alcoolul, nicotina și mesele grele înainte de culcare.

Mediul este de asemenea important: locul unde dormi trebuie să fie întunecat, liniștit, iar temperatura să fie în jur de 18 grade Celsius. Încearcă să eviți timpul petrecut în fața ecranului înainte de culcare și încearcă în schimb activități relaxante, cum ar fi cititul sau meditația.

Dar chiar și atunci când sunt îndeplinite toate condițiile pentru un somn bun, tot ți-ar putea fi greu să te odihnești. Uneori, este mai ușor de spus decât de făcut să atingi timpul recomandat de somn de 7 ore pe noapte. Aici ciupercile adaptogene, ierburile, rădăcinile și fructele de pădure își dovedesc capacitatea de a identifica nevoile corpului și de a-i calma reacția la stres, astfel încât să puteți adormi și să vă bucurați de o noapte bună de odihnă.

Să aflăm mai multe despre suplimentele adaptogene și să descoperim toate beneficiile acestora!

 
purple astragalus flowers
În timp ce rădăcina este folosită pentru beneficiile sale pentru sănătate, astragalus are flori care se răspândesc din abundență în câmpurile sălbatice

Cei mai populari adaptogeni și beneficiile lor

Ashwagandha – această rădăcină uimitoare a fost folosită de mai bine de 2.000 de ani în India pentru a sprijini gestionarea stresului. Oferă corpului capacitatea de a se adapta și de a face față obstacolelor vieții. Când ai de-a face cu stres, acest supliment foarte apreciat este ceea ce ai nevoie pentru a-ți recăpăta echilibrul. Este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru persoanele care se simt ocazional anxioase sau au nevoie să elibereze tensiunea și să obțină liniște sufletească.

Gotu kola – una dintre cele mai spirituale plante din India, este folosită de mult timp în medicina ayurvedică și este folosită frecvent pentru a îmbunătăți meditația. Este considerat un supliment excelent pentru sănătatea creierului și a nervilor. Gotu kola ameliorează tensiunea și ajută la calmarea minții, contribuind în același timp la concentrare și la funcțiile cognitive. De asemenea, îmbunătățește puritatea sângelui, presiunea și circulația.

Schisandra – originar din China, acest fruct a fost folosit în medicina tradițională din cele mai vechi timpuri și este cunoscut pentru combinația sa de gusturi acrișoare, dulci, amare, picante și sărate. Susține sănătatea glandelor suprarenale, combate stresul, îmbunătățește claritatea și vitalitatea mentală și ajută liniștea și somnul. Schisandra ajută, de asemenea, la reglarea hormonală, echilibrând producția de hormoni cheie precum cortizolul și testosteronul. Printre alte efecte pozitive, consumul de suplimente de schisandra îmbunătățește aspectul pielii.

Tulsi – cunoscut și sub numele de Busuioc Sfânt, acesta este un supliment puternic despre care se spune că menține sănătatea mintală și fericirea. Această plantă este foarte apreciată în Ayurveda datorită capacității sale de a ajuta la gestionarea stresului și de a promova optimismul.

Astragalus – această plantă tradițională chinezească a fost folosită timp de milenii pentru a stimula sistemul imunitar, a lupta împotriva infecțiilor și a îmbunătăți sănătatea generală. Conține compuși precum saponine, glicani și flavonoide care contribuie la beneficiile sale pentru sănătate. Astragalus nu este doar un adaptogen, ci este și un stimulator al imunității care crește producția de celule albe din sânge, care sunt responsabile pentru combaterea infecțiilor. Reduce nivelul de stres prin creșterea producției de GABA, un neurotransmițător calmant. Mai mult decât atât, promovează, de asemenea, un somn mai bun prin creșterea producției de melatonină, un hormon care reglează ciclurile somn-veghe.

 

Adaptogenii sunt folosiți în medicina tradițională de milenii și devin din ce în ce mai populari în lumea modernă. Indiferent dacă doriți să vă creșteți energia, să vă relaxați nervii sau să vă îmbunătățiți starea de spirit, există o opțiune. Ele vin într-o varietate de forme și combinații – sub formă de pulberi, pastile sau extracte lichide.

 

Consultați-vă medicul înainte de a utiliza – încercați să le încorporați în rutina de zi cu zi și simțiți singur diferența. Suplimentele adaptogene sunt mai mult decât un trend popular – sunt un mod de viață!

 

Dacă îți place, împărtășește cu alții!