Ești ceea ce consumi- Iar păpădia vibrantă, infuzată de lumina soarelui și foarte adaptabilă, îți amintește câte beneficii poți aduce vieții tale consumând alimentele potrivite!
Păpădia are o valoare nutritivă ridicată și reprezintă o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C și vitamina K și minerale precum fier, calciu, magneziu și potasiu. Este cunoscută pentru susținerea sănătății digestive, iar o altă calitate grozavă este că poate fi consumată cu ușurință sub diferite forme.
Beneficiile păpădiei pentru sănătate
Păpădia și extractul de păpădie sunt adesea folosite ca tratament tradițional pentru problemele ficatului și vezicii biliare. Această plantă poate accelera mișcările intestinale și poate avea un ușor efect laxativ, care poate ajuta la ameliorarea constipației și la eliminarea toxinelor din organism. Planta este, de asemenea, cunoscută pentru creșterea producției de enzime digestive și stimularea absorbției nutrienților.
De asemenea, se crede că păpădia stimulează generarea de bilă, care este importantă pentru digestie și absorbția grăsimilor.
Păpădia proaspătă, verde, poate ajuta la menținerea unei microbiote intestinale sănătoase și prin stimularea creșterii unei forme de fibre alimentare care hrănește bacteriile bune din stomac, numite inulină, care este considerată un prebiotic.
Această mică floare galbenă este, de asemenea, plină de antioxidanți, care pot ajuta organismul să lupte împotriva stresului oxidativ și să îmbunătățească imunitatea.


Cum să consumi păpădie
Păpădia se ușor în natură și există diferite moduri de a o introduce în dieta ta. Dacă vrei să o culegi singur, asigură-te că au crescut într-un loc curat, unde nu au fost atinse de pesticide și substanțe chimice.
Iată ideile noastre preferate:
Ceai de păpădie
Chiar dacă păpădia proaspătă are un gust amar, în ceai asta nu se simte aproape deloc. Dimpotrivă, ceaiul de păpădie este chiar plăcut la gust și poate fi consumat ca atare, sau cu lămâie sau miere crudă.
Culege frunzele de păpădie, spală-le și lasă-le să se usuce bine până devin sfărâmicioase. Păstrează-le într-un borcan ermetic. Pentru a prepara ceaiul adaugă o lingură de frunze uscate de păpădie la o cană de apă fierbinte și lasă-l la infuzat 10-15 min. Strecoară ceaiul și savurează!
Salată de păpădie
Cine a spus că salatele sunt plictisitoare? Dacă folosești o combinație de mai multe verdețuri și ierburi, o simplă garnitură se poate transforma într-o experiență culinară complexă. Și păpădiile – deși subestimate – ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a aduce salata la un alt nivel.
Dacă îți place rucola, îți vor plăcea și frunzele de păpădie la fel de mult în salate. Este greu de crezut că cele două verdețuri – care au un gust și aspect similar – nu sunt înrudite între ele. Cu toate acestea, este important de menționat că frunzele de păpădie au un gust amar mai intens decât rucola, făcându-le similare ca gust cu andivele.
Pentru a pregăti salata, fă o bază de salate cu gust mai puțin intens – cum ar fi iceberg, spanac sau lăptucă – și adaugă o mână de frunze de păpădie proaspăt culese și bine spălate. Pentru a echilibra gustul amar, adaugă fructe de pădure uscate, cum ar fi merișoare sau afine, sau chiar stafide. Adu salata la viață cu suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper!


Pesto de păpădie
Pesto este un sos crud uimitor, care poate fi adăugat la paste, folosit ca sos, dressing, sau pur și simplu servit pe pâine. Poți înlocui busuiocul clasic cu frunze tinere de păpădie. Poți adăuga și alte ierburi după gust – cum ar fi rucola sau spanacul – dacă păpădia simplă ți se pare prea amară. Adaugă verdeața într-un blender împreună cu semințe de pin sau migdale, suc de lămâie, câțiva căței de usturoi, ulei de măsline, sare și piper.
Transformă-l într-un pesto rosso extra special adăugând roșii uscate!
Extract concentrat de păpădie
Dacă dorești să beneficiezi de proprietățile păpădiei în formă concentrată, poți adăuga câteva picături de extract pur în apă, ceai sau smoothie. Nouă ne place Extractul de rădăcină de păpădie de la Nature’s Answer, care nu conține alcool și este extras cu grijă, pentru a păstra toate calitățile plantei.
Pudră de păpădie
Folosind aceiași pași ca și pentru ceai, culege, spală și usucă frunzele de păpădie. Macină-le într-o râșniță electrică până obții o pudră foarte fină. Poți adăuga o lingură din această pulbere în băuturile calde sau reci, apoi amesteci până se dizolvă bine în lichid și o poți bea.
Flori decorative comestibile
Ai nevoie doar de câteva petale de floare de păpădie galben vibrant pentru a-ți decora salata, supa sau chiar desertul într-un mod simplu, dar rafinat. Alege câteva petale și presară-le pe salată pentru un plus de culoare, sau așează-le în formă de floare pe desertul tău favorit. Poți așeza petalele în această formă de mini floare și pe supe cremă. Folosește-ți creativitatea și distrează-te!