Aștepți cu nerăbdare următoarea vacanță? Ai toate motivele! Sunt multe moduri de a călători. Destinațiile noi îți oferă oportunitatea pentru experiențe inedite, iar stațiunile locale, aproape de casă, oferă confortul familiarității. Există totuși doar o linie subțire între relaxare și exces. Rămâi cu noi pentru a afla cum te poți bucura de experiențele de vacanță fără a renunța la dieta ta sănătoasă!
Ispite de vară
Potrivit unor studii publicate în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică, unii oameni tind să se îngrașă în timpul verii, mai ales când sunt în vacanță.
Lipsa activității fizice, programele neregulate și tentația de a consuma alimente și băuturi bogate în calorii sunt principalii factori negativi. Poate fi mai tentant vara să vrei să te răsfeți cu alimente nesănătoase, ceea ce ar putea duce la supraalimentare și la creșterea în greutate. Pentru copii – și nu numai – băuturile reci cu zahăr au și ele o influență negativă. Schimbările de rutină din timpul vacanțelor pot duce la mai puțină activitate fizică și un comportament mai sedentar, ceea ce afectează sănătatea generală și poate duce la creșterea în greutate.
Dar există modalități de a te relaxa și distra fără a-ți afecta obiectivele de sănătate pe termen lung. Ține cont de faptul că, deși vacanțele sunt un moment pentru relaxare, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la obiectivele tale de fitness. Poți să mănânci în continuare sănătos și să apreciezi pe deplin sezonul concediilor făcând câteva ajustări ușoare.
Iată sfaturile noastre pentru a te bucura din plin de vacanță, fără a cădea în capcana obiceiurilor nesănătoase:
Profită la maxim de „all inclusive”
Pachetele de vacanță în stațiunile all inclusive, cu toate mesele și băuturile incluse sunt o șansă excelentă de a oferi minții și corpului tău o pauză binemeritată, cu eforturi minime de organizare și stres din partea ta.
Relaxarea, soarele, timpul petrecut afară în natură, un somn bun și, bineînțeles, o alimentație echilibrată te vor ajuta să-ți umpli bateriile atât fizic, cât și psihic. Bucură-te de diversitatea culinară și profită de abundența de opțiuni de la bufet alegând alimente hrănitoare, care sunt atât delicioase, cât și bune pentru tine.!
Recomandări pentru bufetul liber
Un truc simplu pentru a consuma porții rezonabile și un aport echilibrat de nutrienți este să alegi o farfurie de dimensiune medie. Umple aproximativ jumătate din ea cu fructe și legume, iar cealaltă jumătate cu proteine slabe și cereale sănătoase. Aceasta este o modalitate simplă de a te asigura că oferi organismului tău nutrienții necesari, fără a te stresa cu privire la cantități și măsurători stricte. În același timp, poți contribui la reducerea risipei de alimente punând în farfurie doar atât cât consumi.
Recomandări pentru micul dejun
Pentru un mic dejun sănătos, ai opțiuni precum cereale integrale, nuci și fructe proaspete. De exemplu, poți combina fulgi de ovăz cu banane și fructe de pădure proaspete sau alte fructe la alegere. Dacă ai poftă de ceva dulce, evită alimentele bogate în zahăr, cum ar fi produsele de patiserie și cerealele îndulcite, și încearcă tarte delicioase cu fructe. Pune pe clătite fructe proaspete și puțină miere sau sirop de arțar în loc de dulcețuri, ciocolată, siropuri sau frișcă.
Un quiche cu legume ar putea fi o opțiune sărată excelentă și gustoasă!
O vacanță fără griji poate fi, de asemenea, ocazia perfectă de a lua o pauză de la băuturile cu cofeină.
În loc de cafea, sporește-ți energia cu sucuri proaspăt stoarse și răcoritoare. Sunt grozave și pentru a adăuga în ele suplimente lichide sau pentru a-ți lua capsulele zilnice. La fel de bun este și ceaiul (cu gheață) din plante, floral sau fructe.
Recomandări pentru prânz și cină
Pentru prânz și cină, alege garnituri de legume sau salate pentru a completa felul principal; acesta ar trebui să fie format din surse de proteine slabe, de exemplu pește, fructe de mare sau pui. Mănâncă mai puține alimente prăjite și optează pentru mâncăruri la grătar, la cuptor sau la abur. Înlocuiește sosurile grase și maioneza cu vinegrete simple, cum ar fi ulei de măsline și suc de lămâie.
Recomandări pentru activitate fizică
Când vine vorba de sport, poate fi distractiv să participi împreună cu alții la activitățile din stațiune – cum ar fi înotul sau drumețiile – pentru a te ajuta să te menții în formă și să arzi caloriile suplimentare.
Explorează locuri, culturi și arome și menține-ți sănătatea de fier
Dacă mergi într-o vacanță mai dinamică – cum ar fi tururile – și ești încântat de noile mâncăruri și dulciuri locale, este important să alegi opțiuni sănătoase ori de câte ori este posibil.
Pentru a face acest lucru, planificarea din timp este foarte importantă. Verifică de dinainte opțiunile de alimentație sănătoasă în locurile pe care intenționezi să le vizitezi în călătorie și fă-ți planul.
Călătoriile înseamnă și socializare, să cunoști oameni noi și să înveți despre noi culturi. Adresează-te gazdei locale pentru recomandări și verifică recenziile online. Nu ezita să optezi pentru restaurante mici de familie, care îți vor oferi gustul autentic al bucătăriei locale și poate chiar posibilitatea de a-ți face noi prieteni. În orice caz, pentru a nu cădea în capcane turistice – care nu sunt doar scumpe, ci și nesănătoase – alege locurile unde merg localnicii.
Ori de câte ori ai îndoieli, întreabă chelnerul cum este pregătit un anumit fel de mâncare și încearcă să eviți preparatele prăjite atunci când este posibil. În schimb, explorează combinații originale de condimente, mâncăruri gătite încet și descoperă fructe, legume sau ierburi pe care nu le-ai gustat niciodată și caută mâncăruri tradiționale preparate cu ingrediente proaspete, locale.
Profită la maxim de cazarea închiriată
Închirierea unui apartament în locul unei camere de hotel îți permite să „trăiești ca un localnic” și să te bucuri de experiențe autentice. Majoritatea localurilor au propria lor bucătărie unde poți pregăti mese rapide cu ingrediente sănătoase. Alege ingrediente proaspete de la piețele locale – piețele vibrante ale unui ținut străin nu sunt doar o bucurie pentru ochi, ci și un mod încântător de a te scufunda în cultura, aromele și culorile locale și de a descoperi alimente pe care nu le-ai mai testat niciodată.
Dacă mergi dintr-un loc în altul sau dacă faci drumeții în natură, adu mereu cu tine gustări sănătoase precum fructe sau nuci, dar și suficientă apă.
Bucură-te, dar cu moderație
Te poți răsfăța cu mâncărurile preferate în vacanță fără probleme, atâta timp cât o faci cu moderație. Redu aportul de alimente grase și zaharoase la un nivel minim și savurează-ți alimentele preferate cu moderație.