Este timpul să te bucuri de esența vibrantă a verii cu o varietate de alternative alimentare hrănitoare care îți vor satisface poftele și îți vor hrăni corpul. De la salate proaspete până la sorbeturi răcoritoare, avem sfaturile perfecte pentru fiecare masă a zilei. Îmbunătățește-ți obiceiurile alimentare în lunile fierbinți de vară și simte-te ușor, plin de energie și satisfăcut.
Special pentru tine am ales 3 rețete inspirate din cartea Brain Saver a Mediumului Medical. De ce ne plac atât de mult? Necesită o pregătire minimă și oferă maximul de nutriție și aromă!
✤ Salată de cartofi și roșii cherry ✤
Proaspătă, ușoară și sățioasă – această salată poate fi un prânz sau o cină perfectă. Amestecă verdețurile preferate pentru aromă și combină-le cu roșii cherry suculente, legume pentru textură și cartofi sățioși. Iată aici ingredientele și pașii detaliați de preparare:
Ingrediente:
∙500g cartofi noi, tăiați cubulețe
∙o mână de fasole verde
∙o legătură de sparanghel
∙amestec de ierburi proaspete, tocate (de exemplu: patrunjel, busuioc, cimbru)
∙amestec de salate (de exemplu: salată verde, aisberg, spanac, rucola, frunze de păpădie, valeriană, mangold)
∙150g roșii cherry, tăiate în jumătate
∙50g măsline fără sâmburi
Dressing:
∙3 linguri suc de lămâie sau lime
∙1 lingură miere crudă sau sirop de arțar
∙2 linguri ceapă verde tocată mărunt
Cum se prepară:
▻Taie capetele tari ale sparanghelului și fasolei. Curăță și taie cartofii în bucăți de aproximativ 2 cm.
▻ Se fierb legumele până se înmoaie după cum urmează:
Cartofi noi 18 până la 25 min
Sparanghel 5 până la 10 min
Fasole verde 4 până la 7 min
Poți fierbe legumele împreună sau pe rând. Oricum ai alege, verifică din când în când dacă sunt gata.
▻ Așteaptă să se răcească legumele și aranjează-le împreună cu restul ingredientelor într-un bol de salată, toarnă deasupra dressingul, amestecă și servește.
✤ Tacos vegetarieni speciali ✤
Tacos sunt ușor de mâncat din mers într-o zi plină, dar și distractiv de împărțit la o petrecere. Ceea ce este grozav la ei este că varietatea de umpluturi și combinații îi face extrem de versatili și, desigur, delicioși! Cu siguranță îți va plăcea versiunea noastră a acestui fel de mâncare popular de inspirație mexicană:
Ingrediente pentru 4 cruste moi de taco:
∙400g cartofi tăiați în bucăți
∙1 linguriță pudră de usturoi
∙1 linguriță praf de ceapă
∙1 linguriță sirop de arțar pur
Umplutură:
∙250g năut fiert
∙12 roșii cherry, tăiate în sferturi
∙1 legătură de coriandru proaspăt, tocat mărunt
∙100g ardei gras roșu și verde feliat
∙1 avocado copt, feliat
∙1 ceapă roșie mică, feliată
∙2 lingurițe de condimente pentru taco (amestec de praf de chilli, chimen măcinat, sare de mare, piper măcinat, boia de ardei, pudră de usturoi, pudră de ceapă, oregano uscat)
∙2 lingurițe suc de lămâie
∙1 linguriță ardei iute tocat mărunt (optional)
Cum se prepară:
▻ Preîncălzește cuptorul la 200°C.
▻ Se fierb cartofii la abur timp de 20-25 de minute până se înmoaie. Procesează-i într-un robot de bucătărie cu usturoiul praf, ceapa praf și siropul de arțar.
▻ Întinde amestecul pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de copt, formând 4 cercuri.
▻ Coace-le la cuptor pentru 15-20 de minute până se rumenesc ușor. Lasă-le să se răcească, întoarce hârtia de copt invers și desfă-le ușor de pe hârtie. Pune foile de taco astfel obținute deoparte.
▻ Pentru umplutură, amestecă toate ingredientele și adaugă condimentele pentru taco.
▻ Împarte umplutura pe cele 4 foi rotunde, asigurându-te că pui pe fiecare părți egale din ingrediente (felii de avocado, roșii, năut etc.). Poftă bună!
Sfat: Rumenește năutul fiert în cuptor sau în tigaie până devine crocant.
✤ Înghețată cu afine sălbatice ✤
Acest desert poate fi și o gustare grozavă atunci când îți este puțin foame; sau, de ce nu, micul dejun într-o zi fierbinte de vară. Conține doar ingrediente sănătoase, este răcoritoare și cremoasă. Adaugă nuci tăiate deasupra pentru un topping crocant și un plus de energie!
Ingrediente:
∙600g afine sălbatice, congelate
∙2 linguri suc de lămâie
∙2-3 frunze de mentă proaspătă
∙½ linguriță coajă de lămâie organică
∙100g miere crudă sau sirop de arțar
∙2-3 linguri lapte de cocos
Topping:
∙mix de nuci tocate (nuci, caju, alune)
∙fructe uscate (fulgi de cocos, zmeură, merisoare)
∙ovăz fără zahăr
Cum se prepară:
▻ Adaugă afinele congelate, sucul de lămâie, frunzele de mentă, coaja de lămâie, laptele de cocos și jumătate din miere într-un blender.
▻ Amestecă până la omogenizare și adaugă treptat mierea până devine suficient de dulce
▻ Servește înghețata cu nuci, fructe uscate și ovăz
Sfat: Transformă-ți înghețata într-un sorbet fără grăsimi, omițând laptele de cocos.