Vara este plină de optimism, vacanțe și voie bună. Tuturor ne place să facem tot posibilul să arătăm cât mai bine! Totuși, pe când trendurile din modă sunt trecătoare, există ceva ce rămâne mereu important: starea de bine. Te întrebi care sunt articolele care nu se demodează niciodată? Unul dintre ele e cu siguranță protecția solară!
Nu este niciun secret că stratul de ozon care ne protejează de radiațiile UV periculoase devine din ce în ce mai subțire de la an la an. Rezultatul este că suntem mai expuși la efectele dăunătoare ale schimbărilor climatice asupra corpului nostru: riduri și semne de îmbătrânire prematură, pete solare și inflamații, arsuri solare, din care unele grave și chiar cancer de piele.
În urmă cu zeci de ani, crema de protecție solară era absolut necesară doar atunci când se mergea la plajă – în prezent, experții recomandă aplicarea ei pe pielea expusă zilnic, mai ales vara. Multe dintre produsele cosmetice pe care le aplicăm pe piele pe tot parcursul anului doar în scop cosmetic – cum ar fi crema de față sau fondul de ten – au, de asemenea, un anumit factor de protecție solară (SPF).
Și tocmai pentru că folosim atât de des produse cu SPF, ar trebui să fim și mai atenți la ce conțin acestea. Din păcate, lista de ingrediente din produsele cu SPF conține adesea o multitudine de substanțe chimice nedorite. Ingredientele de pe eticheta produselor tale sună ca o limbă străină? Dacă atunci când citești eticheta loțiunii de protecție solară trebuie să căutați cuvinte în dicționar, poate ar trebui să iei în considerare produse și metode mai naturale pentru a te proteja de soare.
Din fericire, există destul de multe substanțe naturale care oferă SPF! Iată o listă de uleiuri naturale care oferă protecție împotriva radiațiilor:
1. Propolis
Potrivit Centrului Național pentru Informații despre Biotehnologie din America, “propolisul și extractele sale au numeroase aplicații în tratarea diferitelor boli datorită proprietăților sale antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene, antimicotice, antifungice, antiulceroase, anticancerigene și imunomodulatoare”. Nu este de mirare că este una dintre cele mai bune substanțe naturale care oferă protecție SPF!
2. Uleiul de măsline și uleiul din frunze de măslin
Uleiul de măsline este mai degrabă cunoscut ca un ingredient delicios și sănătos în numeroase preparate. Dar pe lângă gustul extraordinar, are și o mulțime de alte calități care îl fac util și în afara bucătăriei. Uleiul de măsline virgin este excelent pentru măștile de păr și este adesea folosit în produsele cosmetice. Dar știai că are un factor de protecție solară mai mare de 7? Asta îl face unul dintre uleiurile naturale cu cel mai mare factor SPF!
Ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că frunzele de măslin sunt chiar mai bogate în polifenoli benefici decât uleiul de măsline în sine!
3. Uleiul de nucă de cocos
Fiind folosit ca ingredient decadent și exotic, acest ulei are diverse utilizări. Una dintre calitățile sale surprinzătoare este că blochează 20% din radiațiile solare! În acest articol BBC despre beneficiile uleiului de cocos, aflăm mai multe despre proprietățile sale antiinflamatorii, antimicrobiene și antifungice și că există “dovezi restrânse, dar solide, care par să susțină utilizarea externă locală a uleiului de cocos pentru prevenirea și tratamentul cazurilor ușoare până la moderate de afecțiuni cronice ale pielii, cum ar fi dermatita atopică. De asemenea, s-a demonstrat că ameliorează unele afecțiuni complexe ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul”.
4. Uleiul de ricin
Da, uleiul de ricin oferă protecție solară! Dar acesta nu este nici pe departe singurul motiv pentru care este atât de apreciat în industria cosmeticelor. Este cunoscut și pentru că susține sănătatea generală a pielii și previne îmbătrânirea acesteia. În plus, este o substanță ecologică versatilă, folosită pentru a înlocui materialele plastice tradiționale. Astfel, uleiul de ricin nu este bun doar pentru tine, ci și pentru mediu!
5. Uleiul de mentă
Cu un parfum plăcut și răcoritor, uleiul de mentă este perfect pentru zilele toride de vară. Pe lângă aroma plăcută, este, de asemenea, unul dintre uleiurile naturale care oferă cea mai mare protecție împotriva radiațiilor solare.
Nu-i așa că este uimitor să știi că poți apela la uleiuri naturale pentru a evita produsele cosmetice chimice? În aceeași măsură este important să știi că uleiurile naturale oferă, atunci când sunt folosite ca atare, un factor de protecție de până la 7, ceea ce nu este suficient pentru a proteja pielea atunci când soarele este puternic. Așadar, este important să verificăm dacă produsul nostru de protecție solară naturală este certificat pentru cel puțin SPF15.
Iată alte câteva sfaturi utile privind siguranța la soare de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din America:
・Stai la umbră atunci când soarele e puternic
・Hidratează-te
・Poartă haine din țesături țesute dens și în culori mai închise
・Poartă pălării cu boruri largi și ochelari de soare
・Evită activitățile în aer liber atunci când soarele este cel mai puternic
・Evită expunerea prelungită la soare