...

Reducerea riscului de cancer mamar – Ce trebuie și ce nu trebuie să faci

Navighează prin bunătăți

Știai că luna octombrie este Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar? Dacă te întrebi de ce este importantă această campanie internațională de sănătate, este pentru că numărul de persoane afectate de această boală teribilă este îngrijorător. Acesta este motivul pentru care organizațiile non-profit, guvernele și institutele medicale depun împreună tot efortul posibil pentru a promova conștientizarea cancerului de sân la nivel mondial.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății  “În 2020, au existat 2,3 milioane de femei diagnosticate cu cancer de sân și 685 000 de decese la nivel global. La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei care au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani și au supraviețuit, ceea ce face ca acesta să fie cel mai întâlnit cancer din lume”. Și chiar dacă este mai puțin frecvent, cancerul de sân este întâlnit și la bărbați. 

Așadar, ce putem face în această privință? Din nefericire, există mulți factori care îl cauzează, iar cei mai mulți dintre ei – cum ar fi moștenirea genetică – sunt în afara controlului nostru.

cancer prevetion nutrition pura fons 1
Octombrie este luna dedicată conștientizării riscurilor cancerului de sân, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, atât pe noi înșine, cât și pentru cei dragi nouă.

Deci, depinde de fiecare dintre noi să fim responsabili și să luăm măsuri pentru un stil de viață sănătos pentru a reduce riscurile cât mai mult posibil, și un factor este cu siguranță crucial pentru viața a milioane de oameni: conștientizarea.

Cancerul de sân este cel mai răspândit cancer din lume, dar depistarea și tratamentul precoce pot ajuta la vindecarea acestuia.

Iată câteva sfaturi utile de la OMS pentru reducerea riscului de cancer de sân:

・sportul și activitatea fizică;

・menținerea unei greutăți sănătoase;

・evitarea consumului dăunător de alcool;

・evitarea fumatului și a expunerii la fumul de tutun;

・tratamentele hormonale nu trebuie utilizate pentru o perioadă lungă de timp;

・alăptarea la sân pentru cât mai mult timp posibil;

・evitarea expunerii la radiații.

De asemenea, este important să nu sari peste controlul medical periodic. În plus, știai că există 3 modalități de a efectua acasă un autoexaminarea sânilor pentru a depista cancerul de sân? Pe pagina Fundației Naționale pentru Cancerul de Sân din America am găsit o mulțime de ghiduri educaționale gratuite, precum și pași de control ușori – dar importanți – pe care fiecare femeie (și bărbat!) îi poate face acasă.

cancer prevetion nutrition pura fons 2
Studiile arată că activitatea fizică regulată poate crește șansele de supraviețuire în cazul pacienților cu cancer de sân
cancer prevetion nutrition purafons 3
Puterea mentală este crucială pentru pacienții care luptă împotriva cancerului - nu ezita să ceri sprijinul familiei și prietenilor

Pe lângă depistarea precoce, dieta este, de asemenea, un factor important pentru a rămâne sănătoasă și pentru a menține o imunitate puternică și, prin urmare, pentru a diminua șansele de a dezvolta o astfel de boală.

Potrivit studiilor realizate de Centrul Național pentru Informații despre Biotehnologie din America (The National Center for Biotechnology Information), există alimente specifice – recomandate și de către Mediumul Medical – cu un conținut ridicat de micronutrienți care pot ajuta la prevenirea cancerului de sân:

・Cireșele – conțin multe fibre, minerale, vitamine și alte substanțe nutritive

・Strugurii – bogați în antioxidanți, pot ajuta la combaterea radicalilor liberi și la scăderea riscului de cancer

Pepenii – magneziu, potasiu și vitaminele A, B6 și C

・Sparanghel – conținut ridicat de substanțe nutritive 

Ridichiile – conținut ridicat de antioxidanți și minerale precum calciu și potasiu

・Ceapa – sursă bună de acid folic, care ajută organismul să producă celule noi și sănătoase

・Usturoiul – un puternic stimulent al imunității 

・Legumele crucifere, cum ar fi varza, varza creață, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, kale și rucola, ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării ADN-ului și conțin substanțe anticancerigene

・Cartofii – atunci când sunt gătiți într-un mod sănătos (copți sau fierți), aceștia ajută în prevenirea bolilor și conțin vitamine care ajută organismul să funcționeze corect. Cartofii devin periculoși pentru sănătate atunci când sunt prăjiți în ulei, cu sosuri artificiale sau când sunt făcuți piure cu adaos de brânză, unt sau lapte și smântână

・Cartofii dulci – protejează organismul de radicalii liberi datorită antioxidanților și sunt bogați în betacaroten, care sprijină sistemul imunitar

・Ciupercile Chaga – pot stimula reacția organismului la tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi radiațiile și chimioterapia

cancer prevetion nutrition pura fons 4
Redu stresul oxidativ și riscul de cancer cu o dietă cu multe fructe și legume proaspete, bogate în antioxidanți, minerale și vitamine

Alimentație sănătoasă în perioadele aglomerate

În ultimii doi ani, a face cumpărăturile a fost o provocare pentru oricine, mai ales pentru persoanele bolnave sau pentru cei care au grijă de cineva bolnav. Din fericire, toată lumea a început treptat să facă față mai bine Covidului, datorită tehnologiilor inovatoare din domeniul sănătății. Acum, lumea pare să recupereze timpul pierdut și viața se desfăşoară într-un  ritm rapid.

Acest lucru înseamnă şi că există mai puțin timp pentru cumpărături și pentru mâncarea sănătoasă de casă. Așadar, cum te asiguri că ai o dietă bogată în fructe, legume și verdețuri, care sunt produse perisabile și se strică repede?

Profesorul și nutriționistul Walter Willett de la Harvard ne spune într-un interviu pentru Breast Cancer Research Foundation care sunt alimentele sănătoase care țin mai mult:

・Cerealele integrale, de exemplu orezul brun (sălbatic) și quinoa

・Paste din cereale integrale

・Fasolea și lintea

・Nucile și alunele

・Uleiurile sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline)

・Cartofii, cartofii dulci, dovlecii și dovleceii, și chiar broccoli

・Spanacul, varza kale, și alte verdețuri, care în mod normal se strică repede, pot fi congelate

・Sucul de portocale, fructele și legumele pot fi, de asemenea, congelate

・Roșiile conservate sunt bogate în vitamine și nutrienți care sunt mai ușor de absorbit chiar și decât din roșiile crude. 

O minte sănătoasă într-un corp sănătos

Stresul este un factor despre care se știe bine că crește riscul de a dezvolta cancer. Acesta este motivul pentru care, în viața modernă stresantă, îngrijirea sănătății, relaxarea și meditația nu mai sunt considerate un lux, ci o necesitate. 

Te invităm în sanctuarul nostru de Echilibru Mental pentru sfaturi și metode prin care să aduci mai multă bunăstare în viața ta și a celor dragi.

Dacă îți place, împărtășește cu alții!