...

Rețete sănătoase pentru deserturi decadente – Plăcintă olandeză cu mere

Navighează prin bunătăți

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului și un moment minunat pentru a ne reuni cu familia și prietenii și pentru a sărbători în jurul unei mese pline de bunătăți tradiționale. Investim cu toții timp, energie și dragoste în rețetele speciale pe care le pregătim și le servim cu această ocazie. Și cu toții așteptăm cu nerăbdare în special, desertul – finalul perfect al mesei de Paște!

easter recipe vegan pura fons
Crește aportul de vitamine cu deserturi pe bază de fructe

Cine spune “nu” când vine vorba de desert? Aproape nimeni! Așa că de ce să nu folosești această ocazie pentru a introduce mai multe fructe în alimentația ta și a celor dragi? Unul dintre numeroasele avantaje este că, datorită dulceții naturale a fructelor, poți reduce cantitatea de zahăr adăugat. Vrei ca desertul să fie chiar și mai sănătos? Încearcă să înlocuiești lactatele cu ingrediente vegetale și optează pentru făină fără gluten – asta va garanta că rezultatul va fi delicios, dar și sănătos!

Știai că poți folosi o varietate de înlocuitori pentru ingredientele obișnuite astfel încât să obții deserturi mai sănătoase fără să compromiți gustul? Tu și invitații tăi veți fi chiar surprinși să descoperiți că alternativele mai ușoare, pline de nutrienți, dar și de aromă, sunt gustoase și chiar vă vor face să vă simțiți mai bine. Iată câteva sfaturi:

Semințe de in

– Înlocuiesc grăsimile, cum ar fi untul sau uleiul, și conferă prăjiturii o culoare rumenă, apetisantă.

– Amestecă semințele de in măcinate cu puțină apă pentru a obține un gel care poate înlocui ouăle și poate ajuta blatul vegetarian să se lege mai bine.

– Principalele beneficii: semințele de in conțin magneziu, fier, vitamina B-6, fibre și acizi grași.

Laptele/untul de cocos

– Înlocuiește produsele lactate, cum ar fi laptele și smântâna.

– Pentru a obține frișcă, se dă la rece peste noapte și se bate cu mixerul.

– Principalele beneficii: crește metabolismul, scade colesterolul “rău” și crește colesterolul “bun”, constituie o sursă de grăsimi sănătoase.

Făină de tapioca

– Bogată în amidon, fără gluten, perfectă pentru aluaturi și pentru îngroșarea sosurilor.

– Sursă de fier, calciu pentru oase puternice și grăsimi nesaturate pentru o inimă sănătoasă.

Piure de mere

– Înlocuiește ingredientele umede, cum ar fi uleiul sau laptele, adăugând în plus dulceață și aciditate naturală.

– Conținut redus de calorii, indice glicemic scăzut, bogat în vitamina C.

Zahăr de cocos

– O variantă mai sănătoasă de zahăr, reduce riscul de creștere a glicemiei și este mai puțin dăunător în caz de diabet.

Folosește aceste ingrediente pentru a face un aluat de plăcintă versatil, așa cum recomandă mediumul medical, Anthony William:

easter medical medium pura fons
Folosește făină fără gluten, grăsimi vegetale și mai puțin zahăr pentru aluat
organic apples medical medium
Bogate în fibre și antioxidanți, merele sunt ideale pentru plăcintă

Ingrediente:

Aluat:

∙ 3 linguri de semințe de in măcinate
∙ 100g piure de mere
∙ 70g de zahăr de cocos
∙ 80ml lapte de cocos topit
∙ 150g făină de ovăz fără gluten
∙ 200g făină de orez brun
∙ 3 linguri de făină de tapioca

 

Topping de aluat:

∙ 100g făină de ovăz fără gluten
∙ 50g făină de orez brun
∙ 3 linguri de sirop de arțar
∙ 2 linguri de ulei de nucă de cocos topit

 

Pentru aluat, combină semințele de in măcinate, piureul de mere, zahărul de cocos și laptele de cocos într-un bol. Amestecă până la uniformizare.

Într-un alt bol, amestecă împreună făina de ovăz, făina de orez brun și făina de tapioca.

Adaugă ingredientele umede peste cele uscate și amestecă până când obții un aluat moale și uniform. Lasă la frigider timp de 30 de minute.

Preîncălzește cuptorul la 180C.

Întinde aluatul între două foi de hârtie de copt, apoi transferă-l într-o tavă de plăcintă de 23 cm. Folosind mâinile sau un pahar, presează aluatul uniform pe fundul și pe marginea tăvii. Înțeapă aluatul în câteva locuri cu o furculiță. Pune-l la frigider pentru mai târziu.

Poți umple această crustă de plăcintă cu fructele tale preferate: mere, caise, banane, fructe de pădure, cireșe, mango sau pere. Dacă nu te poți hotărî ce să încerci mai întâi, încearcă umplutura de mere cu scorțișoară:

∙ 1,5 kg de mere tăiate felii, fără miez și decojite
∙ 70g de zahăr de cocos
∙ 2 linguri de amidon de cartofi
∙ 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
∙ 1 lingură de suc de lămâie

apple pie cinnamon pura fons
Plăcinta olandeză cu mere este un desert clasic care te va încânta de fiecare dată

Combină toate ingredientele pentru umplutură până când merele sunt acoperite uniform.

Scoate crusta din frigider și așează feliile de mere în vasul de plăcintă, fără să rămână spații. Acoperă cu topping și dă la cuptor timp de 30 de minute, până când crusta se rumenește, apoi acoperă cu un capac și lasă să se gătească timp de 20-30 de minute, până când merele sunt bine coapte.

Opțional, poți servi cu frișcă vegetariană din 80ml de lapte de cocos răcit și bătut cu mixerul.

Dacă ți-a plăcut această plăcintă olandeză cu mere fără gluten și vegetariană? Poți să experimentezi cu alte combinații de fructe la alegere. Surprinde-ți familia și invitații cu deserturi sănătoase pentru orice ocazie!

Dacă îți place, împărtășește cu alții!