...

Hrănește-ți frumusețea – O listă de ingrediente cosmetice de evitat

Navighează prin bunătăți

Cosmeticele de toate felurile sunt concepute pentru a pune în evidență frumusețea naturală, dar, din păcate, ele conțin adesea substanțe periculoase care pot dăuna sănătății. De aceea este esențial să acorzi atenție ingredientelor cosmeticelor tale și să alegi întotdeauna produse naturale și bune pentru tine!

Importanța produselor cosmetice sănătoase

S-ar putea să fii deja familiarizat cu zicala „dacă nu l-ai mânca, nici nu ar trebui să-l pui pe piele”. Chiar dacă nu trebuie aplicată mot-a-mot, arată cât de important este să folosești produse cosmetice cât mai naturale și care nu conțin ingrediente periculoase. Având în vedere că folosim zilnic unele produse cosmetice, există o cantitate considerabilă de substanțe chimice nocive care pot pătrunde cu ușurință în piele și pot intra în sânge: din săpun, deodorant, gel de duș, parfum sau machiaj, iar lista poate continua. !

Te sfătuim să citești întotdeauna ingredientele și să optezi pentru etichete „curate” – cu alte cuvinte: să eviți utilizarea produselor care conțin ingrediente periculoase. Iată câteva dintre ingredientele comune care nu ar trebui să fie prezente în produsele cosmetice:

 

Metale grele

Metalele grele se găsesc adesea în produsele de îngrijire și cosmetice – pot provoca daune semnificative atunci când se acumulează în țesuturi. Multe produse de machiaj, inclusiv fard de pleoape, ruj și deodorant, conțin metale grele precum:

∙aluminiu;

∙plumb;

∙cadmiu;

∙nichel;

∙mercur;

∙crom.

Concentrațiile mari pot duce la leziuni ale creierului, cancer și insuficiența organelor, în timp ce dozele mai mici pot provoca inflamație, oboseală și diabet.

Parabenii, substanțe chimice sintetice, sunt aditivii cei mai des întâlniți în cosmetice și pot avea un impact asupra sistemului endocrin, pot imita estrogenul și pot crește riscul de cancer de sân.
clean cosmetic ingredients 1
O rutină de bază de îngrijire a pielii bazată pe produse sănătoase este recomandată atât bărbaților, cât și femeilor

Produse chimice în produsele parfumate

Există mii de ingrediente chimice parfumate care se găsesc în produse parfumate, cum ar fi parfumuri, loțiuni, creme, farduri, șampoane și detergenți, care includ substanțe cancerigene, substanțe care perturbă hormonii, substanțe neurotoxice și alergeni pentru piele, inclusiv:

∙stiren;

∙metil eugenol;

∙piridină;

∙BHA;

∙nonilfenol;

∙xilene;

∙fenol;

∙linalool;

∙hexil cinnamal;

∙geraniol;

∙HICC (Lyral, Kovanol, Mugonal, Landolal).

Pentru a evita efectele nocive, alege produse cu uleiuri esențiale organice și alte ingrediente naturale. Dacă nu vrei sa renunti la parfumul tău preferat, îl poți pulveriza pe haine pentru a preveni contactul cu pielea. Acest lucru te ajută să îți protejezi sănătatea!

 

Parabeni

Substanțele chimice sintetice sunt unii dintre cei mai des întâlniți aditivi din cosmetice care pot avea un impact asupra sistemului endocrin, pot imita estrogenul și pot crește riscul de cancer de sân. Printre ei se numără:

∙metilparaben;

∙propilparaben;

∙butilparaben;

∙etilparaben

∙hidroxianisol butilat (BHA);

∙hidroxitoluen butilat (BHT).

Aceștia sunt antioxidanți care pot interfera cu funcția hormonală și pot provoca toxicitate asupra organelor.

 

Ftalați

Ftalații sunt substanțe chimice utilizate adesea în materiale plastice, cosmetice și parfumuri. Folosite ca solvenți, fixativi și conductoare de mirosuri, au un impact negativ asupra sănătății prin impactul hormonilor și au fost legate de malformații congenitale, cancer de sân, IQ scăzut, obezitate, autism și probleme neurologice. Ftalații apar pe etichete sub aceste denumiri:

∙ Ftalat de di-tilhexil (DEHP);

∙ Ftalat de di-izononil (DINP);

∙ Ftalat de dibutil (DBP);

∙ Ftalat de dietil (DEP).

clean cosmetic ingredients
Alege cosmetice vegane și organice - uleiul de avocado, nuca de cocos sau aloe sunt unele dintre cele mai comune ingrediente

Conservanți

Multe produse de înfrumusețare conțin conservanți precum formaldehida care încetinesc și previn deteriorarea produselor de îngrijire și cosmetice. Problema este că formaldehida este un compus organic volatil despre care se știe că provoacă cancer, astm, precum și deteriorarea ADN-ului și proteinelor. Acești conservanți din cosmetice sunt, de asemenea, enumerați pe etichete ca:

∙DMDM hidantoină;

∙quaternium-15;

∙imidazolidinil uree;

∙diazolidinil uree;

∙polioximetilen uree.

 

Laurilsulfat de sodiu (SLS)

Laurilsulfatul de sodiu (SLS) este o substanță chimică care poate fi găsită în multe produse de îngrijire personală și de curățare, cum ar fi șampoanele, pastele de dinți și detergenții, pentru a ajuta la crearea spumei, precum și la îndepărtarea murdăriei și a grăsimilor. Cu toate acestea, SLS poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății noastre, cum ar fi iritarea pielii, ochilor, gurii și plămânilor, mai ales atunci când este utilizat în concentrații mari sau pentru perioade lungi de timp. De asemenea, poate reacționa cu alte ingrediente și poate forma compuși potențial cancerigeni. În plus, se știe că afectează echilibrul hormonal și sistemul reproducător.

 

Alte ingrediente nocive comune

Lista include câteva alte ingrediente dăunătoare din produsele cosmetice care sunt cancerigene și produc toxicitate pentru organe, cum ar fi:

∙hidroxianisol butilat (BHA);

∙hidroxitoluen butilat (BHT);

∙dietanolamină (DEA);

∙Polietilen glicoli (PEG);

∙jeleu de petrol;

∙hidrocarburi aromatice policiclice (HAP).

Având în vedere lista lungă de substanțe nocive, ai putea crede că este o provocare să îți susții frumusețea și sănătatea pe cale naturală. Cu toate acestea, există o gama din ce în ce mai mare de produse 100% naturale și organice, drept urmare a face alegeri durabile și sănătoase este mai ușor ca niciodată. Înțelegând listele de ingrediente și evitând produsele dăunătoare, poți avea grijă de aspectul tău, precum și de sănătate și mediu înconjurător, având astfel un stil de viață în general mai bun.

Dacă îți place, împărtășește cu alții!