...

Primăvara dăm restart – Practici de conștientizare pentru o stare de bine

mindfulness meditation pura fons

Navighează prin bunătăți

Primăvara aduce un sentiment de reînnoire și rejuvenare, încurajându-ne să lăsăm deoparte gândurile negative și să adoptăm o perspectivă mai pozitivă asupra vieții. Vederea florilor înflorite, a păsărilor cântătoare și a soarelui strălucitor ne poate ridica starea de spirit și ne poate îmbunătăți dispoziția, amintindu-ne că există întotdeauna ceva de așteptat cu nerăbdare. Nu este de mirare că are un impact pozitiv asupra sănătății noastre fizice și mentale. Așadar, să primim primăvara cu brațele deschise și să-i permitem energiei sale pline de bucurie și optimism să ne umple inimile și mințile cu fericire și pozitivitate!

Primăvara poate fi un moment minunat pentru a începe ceva nou, cum ar fi practici de ”mindfulness” – cu alte cuvinte, modul de a trăi în prezent prin conștientizarea gândurilor, sentimentelor și stărilor, precum și conectarea cu natura.

Conștientizarea este un concept care a fost studiat în domeniul psihologiei, neuroștiințelor și tradițiilor contemplative. Există din ce în ce mai multe studii care oferă dovezi ale beneficiilor și eficacității sale.

S-a demonstrat că meditația îmbunătățește funcția cognitivă, cum ar fi atenția, memoria și funcția executivă, atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu deficiențe cognitive.
mindfulness meditation pura fons
Concentrarea pe respirație și atingerea apei pe piele sunt modalități eficiente de a reduce anxietatea și stresul, și de a îmbunătăți starea de bine generală

Beneficiile practicării conștientizării

Iată cele mai surprinzătoare beneficii ale practicării conștientizării:

1- Reduce stresul

Mai multe studii au arătat că practicile de mindfulness pot reduce simptomele de stres, anxietate și depresie și pot îmbunătăți starea de bine psihologică generală.

Oameni de știință afiliați Centrului pentru Investigarea Minților Sănătoase de la Universitatea din Wisconsin-Madison au efectuat mai multe studii privind conștientizarea și creierul. Într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, au constatat că practicanții de meditație și conștientizare (mindfulness) pe termen lung au arătat o activitate crescută în zonele creierului asociate cu emoțiile pozitive și o activitate redusă în zonele asociate cu emoțiile negative. Cercetările sugerează, de asemenea, că practica regulată a conștientizării pe termen lung poate schimba funcțiile creierului în moduri care protejează împotriva bolilor mentale și promovează reziliența.

 

2- Îmbunătățește sănătatea fizică

Conștientizarea a fost asociată cu o serie de beneficii pentru sănătatea fizică, printre care se numără îmbunătățirea funcției imunitare, reducerea inflamației și scăderea tensiunii arteriale.

Cercetătorii de la Centrul Osher pentru Medicină Integrativă de la UCSF au efectuat studii asupra efectelor conștientizării asupra sănătății fizice, inclusiv studii asupra durerilor cronice și sănătății cardiovasculare. Într-un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, cercetătorii au descoperit că participanții care practicau meditația mindfulness aveau inflamații mai reduse și funcția imunitară îmbunătățită.

mindfulness meditation pura fons
În afară de îmbunătățirea stării de spirit și relaxării, practica regulată a yoga ajută la întărirea mușchilor, îmbunătățirea densității osoase și susținerea sănătății cardiovasculare

3- Susține longevitatea și sănătatea celulară

Elizabeth Blackburn, o biologă laureată a Premiului Nobel  de la Universitatea din California, San Francisco, a efectuat cercetări asupra efectelor meditației asupra celulelor. Într-un studiu publicat în revista Psychoneuroendocrinology, Blackburn și colegii săi au descoperit că un grup de femei care au practicat meditația timp de șase săptămâni au avut o activitate crescută a telomerazei, o enzimă asociată cu telomeri – capetele protectoare ale cromozomilor care se scurtează odată cu vârsta și supunerea la stres – mai lungi.

 

4- Îmbunătățește performanța cognitivă

S-a demonstrat că meditația îmbunătățește funcția cognitivă, cum ar fi atenția, memoria și funcția executivă, atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu deficiențe cognitive. Acest lucru duce, de asemenea, la îmbunătățirea productivității școlare sau la locul de muncă, la reducerea absenteismului, la o mai mare satisfacție în muncă și la rezultate mai bune în școală.

 

6 modalități de a integra conștientizarea în viața ta

Ținând cont de toate aceste efecte pozitive, de ce să nu iei măsuri conștiente pentru un “restart de primăvară”, și să profiți de energia acestui anotimp pentru a te redescoperi și revigora. Acest lucru poate implica diverse activități și practici, cum ar fi: curățenia și organizarea locuinței, activități și exerciții fizice, o alimentație sănătoasă, ieșitul în natură, conectarea cu prietenii și cei dragi, noi hobby-uri sau activități și stabilirea de noi obiective și intenții pentru sezonul următor. Ideea principală este să scapi de stagnarea iernii și să îmbrățișezi noul început care vine odată cu schimbarea anotimpurilor.

mindfulness meditation pura fons
Întâmpină renașterea naturii primăvara pentru a-ți revigora corpul, mintea și spiritul
mindfulness meditation pura fons
Obține o perspectivă asupra tiparelor mentale și emoționale, identifică sursele negativității și crează mecanisme de adaptare mai eficiente ținând un jurnal al gândurilor și sentimentelor

Iată câteva modalități de a încorpora conștientizarea în rutina ta de primăvară:

Petrece timp în natură: Plimbă-te prin parc sau fă o drumeție pentru a observa cum crește și se schimbă mediul înconjurător. Planificarea unei escapade primăvara la malul mării poate avea efecte uimitoare asupra stării tale de bine – găsești mai multă inspirație în articolul nostru Vacanța la mare – 8 beneficii pentru minte, corp și suflet

Grădinăritul conștient: Plantează în grădină sau îngrijește cu atenție plantele de interior și de exterior pe care le ai deja, observând culorile, texturile și mirosurile plantelor și lucrul cu solul.

Curățenia de primăvară: Abordează curățenia de primăvară în mod conștient, acordându-ți timp pentru a face ordine și a organiza spațiul după un plan. Consultă articolul nostru despre Curățenia de primăvară pentru sfaturi utile și fă ca locuința ta să-ți stârnească bucurie!

Mișcarea conștientă: Practică yoga sau alte activități fizice ușoare, cum ar fi stretching-ul sau tai chi, acordând atenție senzațiilor din corpul tău în timp ce te miști.

Practica recunoștinței: Ia-ți timp pentru a aprecia frumusețea anotimpului și multele lucruri pentru care elti recunoscător, cum ar fi zilele mai lungi, vremea mai caldă și șansa de a te conecta cu cei dragi în aer liber. Întoarce-te la rădăcini și la cei dragi pentru sprijin și sfaturi. Descoperă mai multe despre acest subiect în articolul nostru Împlinire Sufletească Prin Manifestarea Recunoștinței – Ziua Internațională A Bunicilor

Alimentație conștientă: Bucură-te de produsele de sezon în mod conștient, luându-ți timpul necesar pentru a savura aromele și texturile plantelor de sezon – cum ar fi spanacul, urzicile și verdețurile!

 

Conștientizarea înseamnă a fi pe deplin prezent și angajat în momentul prezent, așa că încearcă să descoperi ce funcționează pentru tine și bucură-te de oportunitățile pe care ți le oferă primăvara.

Dacă îți place, împărtășește cu alții!