fbpx ...

Vacanța la mare – 8 beneficii pentru minte, corp și suflet

Navighează prin bunătăți

Sezonul estival a început oficial, iar litoralul este, pentru mulți dintre noi, destinația preferată.

Ești genul activ, care se entuziasmează când e vorba de sport și activități? Ți-a fost dor să socializezi, să te distrezi și să-ți faci prieteni noi? Sau cauți mai degrabă locul perfect pentru meditație, unde să te relaxezi? Plaja este locul perfect pentru toată lumea!

 

1. Sportul nu a fost niciodată mai plăcut

Plimbările lungi pe plajă, joggingul, înotul, scufundările și sporturile de echipă, cum ar fi voleiul pe plajă, sunt o modalitate distractivă de a rămâne activ în timpul vacanței. Cele mai multe sporturi de plajă sunt potrivite pentru oricine, și asta pentru că apa sărată și nisipul sunt suprafețe cu impact redus asupra articulațiilor, care ajută la reducerea riscului de accidentare. Dacă îți plac activitățile mai solicitante, încearcă sporturile nautice precum paddle boarding, surfing sau kiting

benefits seaside wellbeing pura fons 1
Sporturile de plajă te ajută să rămâi activ, să te distrezi și să socializezi

2. Terapia cu aerosoli

Sportul la malul mării nu înseamnă doar tonifierea corpului, ci te ajută și să îți umpli plămânii cu aer curat, care conține aerosoli. Pe lângă faptul că stimulează imunitatea, aerosolii îmbunătățesc sănătatea sistemului respirator. Niciun aparat medical avansat nu poate produce aerosoli la fel de benefici ca cei de la mare. Pornește dis-de-dimineață într-o plimbare sau 

jogging aproape de apa mării – bucură-te de frumusețea răsăritului și respiră aer curat!

3. Oase mai puternice

Expunerea la soare ajută organismul să producă vitamina D. Această vitamină esențială ne ajută corpul să sintetizeze calciul și să mențină oasele dense și puternice. Și acesta nu este singurul rol important al vitaminei D – află mai multe din articolul nostru despre Vitamina D: Îmbunătățește-ți Starea de Spirit cu Această Incredibilă Vitamină ”Solară”

benefits seaside wellbeing pura fons 2
Apă, nisip, aer curat - plaja îți oferă tot "echipamentul" de care ai nevoie pentru sport
benefits seaside wellbeing pura fons 3
Bucură-te de priveliști uimitoare și descoperă mai multe locuri noi pe bicicletă

4. Masaj și exfoliere

Mersul desculț pe o plajă cu nisip este o modalitate plăcută de a-ți relaxa picioarele cu ajutorul masajului și reflexologiei. În plus, apa mării și nisipul abraziv exfoliază ușor celulele moarte ale pielii de pe tălpile picioarelor.

Dacă îți place să te relaxezi în apă, e bine de știut că apa sărată te ajută să plutești. Plutirea permite mușchilor și articulațiilor să se relaxeze și îmbunătățește circulația sângelui.

5. Îmbunătățirea calității somnului

Timpul petrecut la plajă e cea mai bună modalitate de a te expune la lumină solară din belșug!

Un studiu realizat de Universitatea din Groningen arată că “lumina la care sunt expuși oamenii în timpul zilei nu numai că afectează momentul în care merg la culcare, dar și calitatea somnului. […] Rezultatele arată că expunerea la lumina soarelui le permite să doarmă mai profund și mai liniștiți în noaptea următoare. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că, cu cât suntem expuși mai devreme la lumina soarelui de dimineață, cu atât mai devreme adormim seara.”

Dacă vrei să știi mai multe despre cum îți influențează somnul expunerea la lumină, îți recomandăm acest articol despre Melatonina: Ingredientul secret pentru un somn mai bun.

6. Hormonii fericirii

Serotonina, o substanță chimică din creierul tău care te face să te simți energic și, în general, mai fericit, este, de asemenea, stimulată de expunerea la soare. Potrivit healthline.com, serotonina îți reglează atât starea de spirit, cât și somnul, pofta de mâncare, digestia, capacitatea de învățare și memoria.

benefits seaside wellbeing pura fons 4
Plaja îți oferă tot ce ai nevoie pentru a-ți răsfăța toate simțurile

7. Efecte pozitive asupra sănătății mintale

Un studiu realizat de Colegiul de Psihologie Aplicată din Africa de Sud prezintă principalele beneficii ale mării asupra sănătății mentale:

・ Privitul oceanului sau al mării schimbă frecvența undelor cerebrale și ne transpune într-o ușoară stare de meditație.

・Sunetul valurilor activează sistemul nervos parasimpatic, ceea ce ne ajută să ne relaxăm.

・Ionii negativi din briza mării au un efect de îmbunătățire a dispoziției.

・Culoarea albastru este asociată cu pacea și calmul, și s-a demonstrat că sporește creativitatea.

8. Soarele este prietenul tău

Și este un factor crucial în buna funcționare a corpului uman. Cu toate acestea, expunerea excesivă la soare este dăunătoare, așa că este recomandat să faci plajă doar dimineața și să aplici pe piele o cremă de protecție solară la fiecare câteva ore. Cu cât factorul de protecție este mai mare, cu atât mai bine! De fapt, este recomandat să aplici zilnic cremă de protecție solară pe toate zonele expuse – cum ar fi fața, umerii și picioarele – și nu doar atunci când mergi la plajă, pentru a evita efectele ireversibile ale arsurilor solare.

benefits seaside wellbeing pura fons 5
Expunerea controlată este cel mai bun mod de a profita de toate beneficiile statului la soare

Dacă îți place, împărtășește cu alții!